Kultúra

Výstava známeho hudobníka v Kremnici: Paľo Hammel predstaví svoje obrazy

Hammelove obrazy mohli milovníci umenia obdivovať v mnohých galériách na Slovensku, ale i v zahraničí. Teraz si ich budeme môcť pozrieť v Kremnici.

Ilustračný obrázok k článku Výstava známeho hudobníka v Kremnici: Paľo Hammel predstaví svoje obrazy
Zdroj: TASR

Melódia farieb, takýto názov nesie výstava, ktorá v kremnickom Múzeu mincí a medailí (MMM) predstaví 40 originálnych diel známeho slovenského hudobníka, skladateľa, producenta a výtvarníka Pavla Hammela. Výstavu slávnostne otvoria 10. mája o 15.00 h v galérii múzea. Obrazy Pavla Hammela si tu bude môcť verejnosť pozrieť do 16. júna.

,,Pavol Hammel je síce známy predovšetkým ako vynikajúci profesionálny spevák, hudobník a skladateľ, ale už niekoľko rokov pôsobí aj v oblasti výtvarného umenia. Bol to rok 2005, kedy Pavol Hammel prvýkrát predstavil verejnosti svoje umelecké výpovede na výstavách," uviedla Miriam Kostrianová z múzea.

Hammel sa venuje najmä abstraktnému umeniu, no každý obraz má svoj hlboký obsah, význam, čo napokon odrážajú aj názvy jeho diel. Každý jeho obraz má podľa Kostrianovej dušu a príbeh. Inšpiráciu čerpá v textoch svojich piesní, ale sú i dielom náhody a intuície.

,,Väčšinu motívov skladá z geometrických tvarov či z ich úlomkov a názvy im dáva podľa toho, čo mu pripomínajú. Výtvarníkove diela na prvý pohľad upútajú nezvyčajne intenzívnymi farbami. Umocňuje ich kombinácia kontrastu – červená, modrá, žltá a tyrkysová, všetky vo veľmi sýtych valéroch," podotkla Kostrianová.

Hammelove obrazy mohli milovníci umenia obdivovať v mnohých galériách na Slovensku, ale i v zahraničí. V roku 2010 sa Pavol Hammel zúčastnil prestížnej výstavy XII. Internationale D'arte San Crispinoltalia, kde vystavoval spolu s profesionálnymi slovenskými a talianskymi výtvarníkmi a odniesol si cenu poroty za osobité tvorivé majstrovstvo „Premio Speciale della Critica.“ Na medzinárodnom festivale výtvarného umenia „Perla Adrie“ v talianskom prímorskom mesta Grottammare, dostal mimoriadnu cenu za vystavované výtvarné dielo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM