Barbara Dallosová Rôzne Správy

Výstup na Sitno s dychberúcou atmosférou: Turisti vyrazia v noci počas splnu

Romantika, adrenalín, ale aj zaberák na fyzičku. Nevšedný nočný výstup na Sitno sa blíži. Zážitok zaručený.

Ilustračný obrázok k článku Výstup na Sitno s dychberúcou atmosférou: Turisti vyrazia v noci počas splnu
Zdroj: TASR

Počas nastávajúceho víkendu sa turisti opäť vydajú na Sitno netradične, a to v noci. Pri splne mesiaca vyšliapu na vrchol Sitna, odmenou im bude jedinečný pohľad na východ slnka, či čítanie povestí a legiend o tomto bájnom vrchu.

Ako priblížil chatár zo Sitna Branislav Cengel, nočný výstup organizujú tento rok už po siedmy raz. Tentoraz sa bude konať v noci zo soboty 15. na nedeľu 16. októbra. ,,S výstupmi sme začali už v apríli a naplánovali sme ich na celý rok. Tento bude v tomto roku posledný. Výstup sa koná vždy v najbližší víkend k splnu mesiaca," priblížil Cengel.

Z dvoch strán

Výstup začína o jednej v noci a to z dvoch strán, z obce Ilija a z Počúvadlianskeho jazera. O druhej hodine sa otvorí chata Andreja Kmeťa na Sitne, kde sa môžu turisti občerstviť. Organizátori majú pre účastníkov vždy pripravený krátky program, tentoraz to bude čítanie povestí a legiend o Sitne.

,,Buď sa čítajú povesti, alebo je zaujímavá odborná prednáška, napríklad z histórie Sitna či o významných osobnostiach, ktoré na Sitne pôsobili ako napríklad Edmund Téry," uviedol Cengel. Odmenou pre turistov je aj východ slnka, po ktorom sa vydajú na cestu späť.

Trochu iný zážitok

Netradičný výstup má podľa chatára príchuť adrenalínu a ponúka neobyčajný zážitok. Okrem prvého, kedy sa na Sitne zišli asi tri stovky účastníkov, mal podľa Cengela každý výstup komornú atmosféru. ,,Našim cieľom je ponúknuť ľuďom niečo, čo nie je komerčné, ale naopak zažiť niečo hodnotnejšie," dodal s tým, že v tradícii nočných výstupov chcú pokračovať aj budúci rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM