Martin Károly Správy

Významné jubileum: Plochá dráha oslavuje 60-tku!

Žarnovica, malé mestečko na Pohroní, je vo svete motorizmu známe vďaka plochej dráhe. Prvé preteky sa na žarnovickom ovále odjazdili pred 60-timi rokmi, keď sa v posledný augustový víkend v roku 1953 stretli najlepší pretekári z Československa, aby bojovali o Striebornú prilbu SNP.

Ilustračný obrázok k článku Významné jubileum: Plochá dráha oslavuje 60-tku!
Foto: Martin Búri / Zdroj: SpeedwayClub.sk

Jedinečnosť a dlhovekosť

Od roku 1953 dodnes sa na žarnovickom ovále odjazdilo 247 plochodrážnych podujatí rôzneho významu. Od roku 1979 organizujú Žarnovičania s väčšou, či menšou pravidelnosťou aj preteky Majstrovstiev sveta, či Európy. Dodnes ich usporiadali 19.

Na dráhe si za 60 rokov sily merali stovky jazdcov, či už začiatočníkov, alebo svetových hviezd. Z tých slávnych možno spomenúť Jiřího Štancla staršieho (majiteľ takmer 50-tich titulov majstra Československa), Antonína Kaspera mladšieho, Egona Müllera (majster sveta 1983, trojnásobný majster sveta na dlhej plochej dráhe), Jana Osvalda Pedersena (majster sveta 1991), Karla Maiera (svetový multišampión na dlhej plochej dráhe), Emila Sajfutdinova (tretí najlepší jazdec sveta v roku 2010, dvojnásobný majster sveta juniorov) a ďalších. Od roku 1985, kedy končí svoju činnosť plochodrážny klub v Zohore, ostáva jedinou plochou dráhou na Slovensku práve Žarnovica.

Liaheň talentov

Žarnovická plochá dráha je známa aj svojou výchovou kvalitných pretekárov, ktorí patrili vo svojej dobe nielen medzi slovenskú, ale aj československú špičku. Spomenúť si možno na Jána Daniela, Ján Danihela, Zdena Vaculíka, Dušana Moráveka, Pavla Tonhauzera, Vladimíra Tomku, Jaroslava Danka, či bratov Forgáčovcov.

Tí všetci a ďalší štartovali na stovkách pretekov nielen po celom Československu, ale aj v zahraničí, samozrejme nakoľko to bolo umožnené vtedajším politickým režimom. Žarnovica sa v roku 1967 predstavila prvýkrát so svojim ligovým tímom a v československých ligových súťažiach štartovala do roku 1991. V roku 1985 dokonca bojovala v najvyššej súťaži, v Extralige s tímami ako Praha, či Pardubice a skončila štvrtá.

Kríza 90-tych rokov

Začiatkom 90. rokov prišla na žarnovickú plochú dráhu kríza. Tá sa prejavila najmä nedostatkom vlastných pretekárov, až v roku 1991 končí žarnovický tím v československej lige. Aj počet pretekov, ktorý sa dovtedy pohyboval okolo jeden desiatky ročne, klesol na jeden dva.

Organizovali sa už len tradičné preteky Zlatá prilba SNP, či občas preteky MS alebo ME. V neskoršom období, keď sa objavili sporadicky začínajúci jazdci ako Rastislav Bandzi, Ján Halabrín, či Martin Vaculík, boli organizované aj české juniorské súťaže.

V tomto období, ktoré trvalo takmer 20 rokov vlastnili slovenskú licenciu jeden, či dvaja jazdci za sezónu a mnohokrát pri tom šlo o českých pretekárov. Súviselo to najmä s tým, že klub sa už takmer vôbec nevenoval výchove mladých talentov a tých niekoľko, ktorí v tom období jazdili, tak robili vďaka Jánovi Danielovi, či Zdenovi Vaculíkovi. Spolu s tým všetkým išla dole aj úroveň Zlatej prilby, na ktorej už neštartovali tí najlepší pretekári z okolitých krajín.

Samozrejme občas tu boli výnimky. V prípade tohto podujatia to bohužiaľ platí dodnes. Diváci tak mohli vidieť kvalitnejších jazdcov prakticky iba na pretekoch MS, či ME, ktoré sa v tomto období organizovali priemerne raz za tri roky.

Blýska sa na lepšie časy

Na počiatku roku 2011 vznikol Speedway Club Žarnovica, ktorý sa rozhodol oživiť plochodrážny život vo svojej tradičnej bašte. Od svojho vzniku zastrešil celú činnosť na plochej dráhe okrem Zlatej prilby. V prvom roku svojej existencie zorganizoval päť medzinárodných podujatí, v druhom roku sedem a pre rok 2013 má v pláne osem pretekov.

Takisto začal s organizáciou pravidelných tréningov dvakrát v týždni, finančným a technickým zabezpečením jazdcov a v neposlednom rade s náborom a výchovou mladých talentov. V Žarnovici sa tak opäť rozprúdil pravidelný plochodrážny život, ktorý tu chýbal dlhých dvadsať rokov.

Text/Mgr. Martin Búri, SpeedwayClub.sk
Foto/archív autora

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM