Kremnica

Vzácne kríže končili v zberných surovinách: Necelú tridsiatku z nich stihli takto zachrániť

Za pár šupov v zberných surovinách. Takto často končili vzácne liatinové kríže z kremnického cintorína. Milan Rybársky prišiel s projektom ich záchrany. 27 z nich bude umiestnených v areáli Mestského hradu.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne kríže končili v zberných surovinách: Necelú tridsiatku z nich stihli takto zachrániť
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V areáli Mestského hradu v Kremnici pribudnú historicko-umelecké liatinové kríže z miestneho cintorína. Celkom 27 krížov umiestnia v priestore Hradného areálu ešte do začiatku turistickej sezóny.

Za iniciatívou záchrany historických krížov je predseda občianskeho združenia Kalvária Kremnica Milan Rybársky. Projekt navrhol realizovať ešte v roku 2006. Dôvodom bolo podľa jeho slov aj to, že kríže postupne končili v zberných surovinách.

Samotnému výberu predchádzala podľa Rybárskeho kompletná fotodokumentácia všetkých kovových krížov na cintoríne, vrátane ojedinele sa na Slovensku zachovanej hodnotnej kovovej ohrady hrobu. Z nich bolo následne vybraných 27 krížov, ktoré budú inštalované a sprístupnené verejnosti.

Inicioval som spoločné rokovanie s mestom Kremnica a NBS Múzeum mincí a medailí Kremnica, na ktorom bol prijatý môj návrh – kríže umiestniť na chránenom mieste v priestore Hradného areálu, a dohol sa postup realizácie projektu,“ skonštatoval Rybársky.

Mesto už podľa jeho slov uhradilo konzervovanie krížov, ktoré neskôr vykonala Súkromná škola úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Inštalované budú v areáli Mestského hradu, ktorý bol aj v minulosti miestom pochovávania a spravuje ho NBS – Múzeum mincí a medailí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM