Martin Károly Kultúra

Za bránou rodinného dvoru sa vyníma stredoveký hrad

Hronský Beňadik – Za bránou jedného z rodinných dvorov sa v Hronskom Beňadiku vyníma stredoveký hrad. "Ešte ako mladý som mal záľubu v histórii," tvrdí jeho majiteľ, staviteľ a zároveň aj autor Stanislav Pánis.

Jeho výstavba trvala štyri roky, Pánis v súčasnosti dokončuje ešte vežu.

Na začiatku bola podľa jeho slov myšlienka vybudovať systém zastavení statočného rytiera. „Malo to byť podľa filozofie na každých 100 kilometrov sa stredoveký rytier zastaví, vyspí, naje sa, napojí koňa a ide ďalej. Prešiel som miesta ako Kraľovany, Krásna Hôrka, až som došiel sem ako do poslednej obce,“ konštatoval Pánis.

V Hronskom Beňadiku ho najprv očarila bazilika, neskôr, ako sám vraví, aj množstvo iných vecí. Zaujímavé je na nej podľa neho to, že len málokde je tak dokonale vybudovaný pevnostný systém pri kláštore ako v Beňadiku a napriek tomu sa tu z tohto obdobia nenachádza ani jediná stavba svetského typu.

Inšpirácie pri stavbe hradu, ktorý si navrhol úplne sám, nachádza Pánis aj vo francúzskych hradoch a zámkoch. „Francúzsko považujem za krajinu, ktorá dala Európe kultúru v stravovaní, obliekaní aj architektúre, je tam čo obdivovať,“ podotkol.

Hrad je postavený zo skál pochádzajúcich z devínskeho kameňolomu. Jeho interiér zdobí množstvo starožitností, ktoré si domáci nosí z ciest po európskych krajinách. Na poschodí sa nachádza rytierska sieň zariadená dobovým nábytkom. Je určená na rôzne spoločenské a kultúrne podujatia. Nad ňou sa nachádza rozsiahla terasa.

Aj keď sa hrad už aj dnes využíva na rôzne spoločenské a kultúrne akcie, Pánis sem chce pritiahnuť turistov. Plánuje na hrade dobudovať ubytovacie kapacity aspoň pre 40 ľudí. Podľa jeho slov by ich mohlo do Beňadika pritiahnuť aj množstvo ďalších zaujímavých miest a obcí v okolí.

Pánis je tiež zakladateľom Spoločnosti pre zachovanie tradícií. Tá v spolupráci s obcou každoročne organizuje podujatie s názvom Dni panovníka Rastislava a jeho múdreho rozhodnutia.

Zdroj a foto: TASR

Hr benadik hrad
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM