Martin Károly Rôzne

Za osem rokov sme zmenili Žiar k lepšiemu

Na konci volebného obdobia sme položili niekoľko otázok primátorovi mesta Žiar nad Hronom, Ivanovi Černajovi. Zaujímalo nás predovšetkým, ako on hodnotí mesto v tomto volebnom období.

Blíži sa koniec Vášho druhého obdobia vo funkcii primátora mesta, ako ho môžete zhodnotiť?

Nerád to rozdeľujem na dve obdobia, pretože naša práca je o kontinuite a o premene Žiaru nad Hronom na zdravé a fungujúce mesto. Ale ak chcete, tak prvé obdobie bolo viac o konsolidácii mesta, o nastavení ekonomiky, o šetrení a reformách. Druhé volebné obdobie je predovšetkým o veľkých investičných projektoch, ktoré pozitívne ovplyvnia budúcnosť Žiaru nad Hronom a menia jeho vzhľad k lepšiemu. Myslíte projekty z eurofondov…

Samozrejme, aj tie. Veď do mesta sme priniesli 33 miliónov eur, čo je v starej mene 1 miliarda korún. Na jednu domácnosť v Žiari to vychádza 4 400 eur. To je najviac na Slovensku, to sa nepodarilo žiadnemu inému mestu. Tento úspech je výsledkom práce mnohých ľudí, ktorými som sa obklopil a zodpovednosti, ktorú prejavili poslanci mestského zastupiteľstva, keď sme spolu do toho išli. Dnes sa z iných miest na Slovensku chodia k nám učiť, ako robiť úspešné projekty a na to som ako Žiarčan hrdý.

Okrem projektov z fondov sme dokázali investovať aj z vlastných zdrojov. Z toho, čo sme si za niekoľko rokov našetrili, sme dokázali zrekonštruovať dve základné školy, opraviť mnoho ciest a chodníkov, dať peniaze na ihriská či športoviská. Treba si uvedomiť, že z rezervy v mestskom rozpočte, ktorú sme dokázali za niekoľko rokov vytvoriť, pričom mesto sme v r. 2003 prebrali s prázdnou kasou a dlhmi, financujeme aj spoluúčasť na europrojektoch a tá je na úrovni 1,7 mil. eur. Niektorí ľudia si myslia, že peniaze na investície vám z neba len tak padajú. Omyl, tie sme museli zámerne a cieľavedome ušetriť, aby sme ich mohli neskôr investovať. Alebo získať šikovnosťou našich ľudí, ako v prípade europrojektov.

Pri investovaní ste využili aj úverové zdroje.

Tak ako viacero iných miest na Slovensku sme sa pustili do komplexnej rekonštrukcie verejného osvetlenia. Projekt obrovského rozsahu ako tento si vyžadoval investíciu okolo 4 mil. eur, ktorú sme, samozrejme, nemali v rozpočte a na ktorú neexistovala adekvátna výzva z eurofondov. Takže podobne ako najbližšie susedné mesto Handlová sme použili úver. V rámci tohto projektu sme vymenili 1600 svetelných miest, do zeme osadili 63 000 metrov podzemných káblov a v časti IBV sme takmer na všetky chodníky dali nový asfaltový koberec. Mesto bude mať s verejným osvetlením minimálne 50 rokov pokoj a ušetrí približne 50 % nákladov oproti starému systému. Z úveru financujeme aj nájomné byty pre mladé rodiny, ktoré sme kúpili na Jadrane a nájomné byty pre seniorov, ktoré vznikli rekonštrukciou z budovy bývalého SČK. Úvery sme získali zo ŠFRB a splácame ich z toho, čo vyberieme na nájomnom. Na ostatné sme úver nebrali a mestská ekonomika je zdravá a stále nezaťažená.

Zbrzdila rozvoj mesta hospodárska kríza?

V meste sa stavia, v meste sa rekonštruuje, v meste neustále vznikajú nové veci. To znamená, že nás kríza nepoložila, že ani zďaleka sme neboli na úrovni kolapsu ako mnoho iných miest. A opäť je to vďaka tomu, že sme od roku 2003 museli urobiť mnoho tvrdých reforiem, aby sme mestu zarobili peniaze a že sme všetko nerozflákali, ale odkladali si na horšie časy, ktoré prišli v rokoch 2009 a najmä v tomto roku. Práve vďaka rozumnému hospodáreniu a rezerve nemusíme prestať kosiť a čistiť mesto, nemusíme obmedzovať odvoz smetí, nemusíme prepúšťať ľudí, nemusíme zatvárať kultúrne domy či plavárne. Napriek tomu sme museli mestu znova utiahnuť opasok. V tomto roku tak nezvýšilo na opravy ciest, výstavbu parkovísk alebo postavenie ďalšieho ihriska, čo sme pôvodne plánovali. To sme odložili do budúcnosti, ale sme radi, že Žiar nad Hronom prechádza krízou bez väčšej ujmy.

**S čím idete do nadchádzajúcich volieb? **

O konkrétnych krokoch budem informovať až v oficiálnej kampani, ktorá začína 17 dní pred komunálnymi voľbami. Obyvateľom Žiaru chcem ponúknuť to, čo doteraz: reálne výsledky, ktoré môžu v meste vidieť na vlastné oči a nie prázdne, všeobecné reči, čo všetko treba zlepšiť, ale nepoviem koľko to stojí a kde na to vezmem. Do mesta viem priniesť ďalšie peniaze, ďalšie investície. Budeme aj naďalej opravovať a zveľaďovať mestský majetok, aj naďalej rekonštruovať komunikácie a rozvíjať podmienky pre rekreačný šport a pohyb. Keďže budovy škôl sme zrekonštruovali, teraz chceme investovať do vybavenia našich škôl a do skvalitňovania podmienok pre naše deti. Mám okolo seba tím schopných ľudí, ktorí majú skúsenosti a výsledky. O nich sa viem oprieť a sú zárukou, že naše mesto bude napredovať minimálne v takom tempe ako doteraz. ®

Upozornenie: POLITICKÁ INZERCIA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM