Barbara Dallosová Správy Samospráva

Za petardy mastná pokuta: V Žiari opäť obmedzili používanie zábavnej pyrotechniky

Blíži sa obdobie, kedy sa zábavná pyrotechnika teší najväčšej obľube. Za takúto zábavku ale môžete aj zaplatiť.

Ilustračný obrázok k článku Za petardy mastná pokuta: V Žiari opäť obmedzili používanie zábavnej pyrotechniky
Zdroj: TASR

Poslanci Mestského zastupiteľstva odhlasovali (16.11.) VZN o o zákaze a obmedzení používania pyrotechnických výrobkov na území mesta Žiar nad Hronom.

Novela zákona opäť umožňuje mestám a obciam regulovať používanie pyrotechnických výrobkov na svojom území. Žiarska radnica ošetrila používanie zábavnej pyrotechniky novým VZN. ,,Doba je aktuálna, keďže predaj pyrotechnických výrobkov práve terez začína byť živý, pred Vianocami a pred koncom roka," uviedol na rokovaní náčelník Mestskej polície Robert Šiška.

Na Silvestra až od šiestej večer

Mesto nariadením zakazuje používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 na území mesta s výnimkou dňa 31. 12. kalendárneho roku (Silvestra) v čase od 18:00 hodiny do dňa 1. 1. nasledujúceho kalendárneho roku (Nového roku) do 03:00 hodiny. V inom čase je používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 na území mesta zakázané.

Ako sa uvádza vo VZN, mesto ďalej obmedzuje používanie pyrotechnických výrobkov kategórie T1 na území mesta na použitie pri kultúrnych, športových podujatiach a obdobných spoločenských podujatiach len od 06,00 do 22:00 hodiny, aby nedochádzalo k rušeniu nočného pokoja. V inom čase a na iný účel je používanie pyrotechnických výrobkov kategórie T1 na území mesta zakázané.

Mesto tiež obmedzuje používanie pyrotechnických výrobkov kategórie P1 na území mesta na použitie len v súlade s technickým účelom, pre ktoré boli vyrobené. Používanie na iný účel na území mesta je zakázané. Podľa znenia VZN je každý je povinný zdržať sa používania pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, T1 a P1 nad rámec vymedzený týmto VZN.

Čo znamenajú kategórie?

  • kategória F2 – je zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje nízke nebezpečenstvo a má nízku hladinu hluku a ktorú možno používať vonku v obmedzených priestoroch
  • kategória F3 – je zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje stredne veľké nebezpečenstvo, ktorá je určená na používanie vonku na veľkých otvorených priestranstvách a ktorej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie
  • kategória T1 – je pyrotechnický výrobok určený na používanie na javisku, ktorý predstavuje nízke nebezpečenstvo
  • kategória P1 – sú pyrotechnické výrobky iné ako zábavná pyrotechnika a scénická pyrotechnika, ktoré predstavujú nízke nebezpečenstvo

Za petardy mastná pokuta

Dodržiavanie nariadenia budú kontrolovať príslušníci Mestskej polície v Žiari nad Hronom, hlavný kontrolór mesta a poverení zamestnanci mesta. Za jeho nedodržanie sa budú rozdávať pokuty.

Ako sa uvádza v novom VZN, za priestupok podľa odseku 1 je možné uložiť pokutu do 500 eur a v blokovom konaní do výšky 33 eur. V prípade správneho deliktu môže mesto právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi uložiť pokutu až do výšky 6 638 eur.

Foto: ilustračné

.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM