Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

Zabíjačka v gazdovskom dvore: Žiarske fašiangy sa vracajú k tradíciám našich predkov

Fašiangovať sa už druhý rok bude v starej časti mesta v autentickom gazdovskom dome. Čítajte, čo nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Zabíjačka v gazdovskom dvore: Žiarske fašiangy sa vracajú k tradíciám našich predkov
Zdroj: TASR

Fašiangy, teda čas medzi Tromi kráľmi a Popolcovou stredou, sa majú niesť v duchu hodovania a zábavy. Nečudo, hneď po pochovaní basy má totiž nastať 40 pôstnych dní. V Žiari nad Hronom predpôstne oslavy vyvrcholia v utorok 13. februára.

V minulosti sa obvykle fašiangovalo v centre mesta. Pred rokom sa radnica rozhodla oslavy presunúť do Svätokrížskeho domu. Pôvodný gazdovský dom v starej časti mesta sa postupne mení na akúsi časovú schránku približujúcu život našich predkov. Autenticky zrekonštruované osídlenie s dvorom začalo mesto najprv využívať na predávanie domácich špecialít počas jarmokov. Zdá sa, že z minuloročného pokusu sa môže stať tradícia a mesto avizuje fašiangový program v Svätokrížskom dome aj tento rok.

Ako sľubuje zverejnený program, už v ranných hodinách vo dvore začne tradičná zabíjačka. Od jednej poobede až do večera sa budú zabíjačkové špeciality predávať a atmosféru dotvorí mužská spevácka skupina Sekera. O 15:00 vyrazí do žiarskych ulíc fašiangový sprievod, ktorý vyvrcholí fašiangovaním pred Svätokrížskym domom s folklórnym súborom Hron.

Fašiangová zábava sa oslavami v uliciach nekončí. Ako každý rok, i tento bude program pokračovať veselicou v Hlavnej sále MsKC, tentoraz so skupinou Bečkovi chlapci.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM