Barbara Dallosová Rôzne

Zabudnuté príbehy: Miesta pri Žiari, ktoré zmizli z mapy

20. storočie prepisovalo mapy aj v našich končinách. Vznikli tak miesta duchov, ktoré majú ale poniektorí ešte v živej pamäti.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté príbehy: Miesta pri Žiari, ktoré zmizli z mapy
Zdroj: TASR

Hranice miest či obcí sa časom posúvajú, stierajú, vznikajú nové. Dôsledky takéhoto pohybu vidieť aj v našom regióne. V dnešnom okrese Žiar nad Hronom ešte pred pár desiatkami rokov fungovali obce či miestne časti s názvami, ktoré sú dnes už len spomienkou v pamätiach miestnych.

Horné Opatovce

Azda najznámejším zaniknutým osídlením v širokom okolí je dedinka Horné Opatovce. Obec bola zrušená v roku 1969 z dôvodu ekologickej havárie spôsobenej výstavbou a činnosťou tunajšieho závodu. Obyvatelia sa sťahovali do okolitých miest a dedín, veľké množstvo z nich začalo život v neďalekom Hliníku nad Hronom.

Opatovská téma zostáva stále živou aj vďaka pravidelným stretnutiam niekdajších obyvateľov. Stretnutia organizuje OZ Horné Opatovce, ktoré sa zároveň snaží o zachovanie kultúrneho dedičstva bývalej obce.

Čítajte tiež: Kostol zo zmiznutej dedinky zničilo počasie i vandali: Investujú doň tisíce eur, stačiť to ale nebude

Kupča

Poľnohospodársky statok Kupča sa rozprestieral na priestranstve kúsok od dnešnej severnej hranice Žiaru nad Hronom (smer Handlová). Vznikol ešte v 18. storočí a dlho fungoval ako prosperujúci majer. Biskup Štefan Moyses tu dal v čase svojho pôsobenia v našom meste postaviť kostol zasvätený sv. Štefanovi. Neskôr, po politických zmenách, bol majer cirkvi odobratý a hospodárilo na ňom JRD. Ďalšiu zmenu režimu už ale hospodárstvo neustálo a od roku 1989 začalo úplne zanikať.

Horná Trnávka

Horná Trnávka nezmizla z mapy doslova. V zozname slovenských obcí ju už ale nenájdete. Hornú Trnávku môžete navštíviť aj dnes, avšak už nie ako samostatnú dedinku, ale ako časť obce Prestavlky. Vlastným životom si Horná Trnávka žila do roku 1971, kedy sa dedinky pri Žiari nad Hronom zlúčili.

Na bývalú obec sa nezabudlo. Niekdajší život v nej dokumentujú originálne predmety, oblečenie a fotografie, ktoré si obyvatelia tejto časti zhromaždili v izbe tradícií. V tej nájdeme i erb, ktorý Hornej Trnávke prislúchal ako samostatnej obci.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM