Barbara Dallosová Správy Samospráva

Začalo sa to, o čom sa hovorilo roky: Na žiarskom zimáku sa pracuje!

Rekonštrukcia zimného štadióna odštartovala. Na mieste sa pracuje a strecha nad tribúnou začína miznúť.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa to, o čom sa hovorilo roky: Na žiarskom zimáku sa pracuje!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Po rokoch chátrania a hľadania riešení sa zimný štadión v Žiari nad Hronom dočká obnovy. Svoje plány žiarska radnica predstavila pred pár týždňami. Ešte na januárovej návšteve mesta prisľúbil premiér Robert Fico radnici na tento účel miliónovú injekciu. Tú už má mesto na účte a ďalší milión eur chce na obnovu športoviska vyčleniť zo svojho rozpočtu.

Mesto pri predstavení projektu avizovalo komplexnú rekonštrukciu objektu s novým opláštením stavby, oknami a všetkými potrebnými technológiami od chladenia ľadu až po vzduchotechniku. Štadión by mal byť podľa plánov mesta hotový na konci roka 2018.

Práce začali

Rekonštrukčné práce, rovnako ako v prípade futbalového štadióna, realizuje mestská eseročka Technické služby. Ako pre Žiar24 potvrdil jej riaditeľ Igor Rozenberg, tie prebiehajú už v týchto dňoch. Podľa jeho slov verejnoprospešní pracovníci pília okolité kríky a na samotnom štadióne práve prebieha demontáž strešnej konštrukcie na hlavnej tribúne.

,,Pred dvomi dňami sme začali demontovať strechu na hlavnej tribúne. Ide o oceľovú konštrukciu, ktorá má jedenásť častí, takých válovcov, pozdĺž celej stavby. Tie sú zabetónované a je na nich izolácia. Najprv je potrebné tieto časti rozbiť," vysvetľuje Rozenberg.

Podľa Rozenberga tribúna zostane tam, kde je, strecha nad ňou sa ale odstrániť musí. ,,Logicky, nebudeme mať strechu a nad ňou ďalšiu strechu, takže táto oceľová konštrukcia musí ísť celá preč. Predpokladám, že táto fáza prác bude prebiehať tak dva až tri týždne," priblížil riaditeľ Technických služieb.

Štadión v meste chýba roky

Zimný štadión slúžil Žiarčanom od sedemdesiatych rokov, svoje brány zatvoril v roku 2009 a s ním v meste skončil i hokej. Po zimnom športovom stánku je zo strany obyvateľov dopyt a mesto už niekoľko rokov hľadá riešenie, ako jeho fungovanie obnoviť. Dokončenie zimného štadióna si mesto vytýčilo ako prioritu hneď po rekonštrukcii futbalového štadióna, ktorý bol daný do užívania toto leto.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM