Richard Kafka Od Vás

Záhada žiarskej histórie: Objasňuje táto fotka, prečo sa celé sídlisko nazýva Pod Donátom?!

V Žiari je to už zažité pomenovanie veľkej časti mesta. Používajú ju Starokrižania, ale aj nová generácia. Prečo sa ale takto volá? Veľké pátranie po žiarskej minulosti spúšťa Richard Kafka. Pozrite, aké fotky našiel v archíve!

Ilustračný obrázok k článku Záhada žiarskej histórie: Objasňuje táto fotka, prečo sa celé sídlisko nazýva Pod Donátom?!
Zdroj: Dnes24.sk

Názov Pod Donátom nesie v Žiari dnes už len jedna ulica. Kedysi však, a toto pomenovanie stále pretrváva, sa takto volala celá časť mesta, dnes nazývaná Pod Vŕšky. Kto je ale Donát? Aký to má súvis so Žiarom? Na niektoré otázky nachádza odpovede žiarsky lokalpatriot, Richard Kafka.

Kľúčová fotka

Križania žili roľníckym spôsobom života a určite chceli mať chránenú úrodu,“ hovorí Kafka a pokračuje. „Preto vybudovali sochu Sv. Donáta na konci dediny, asi 70 metrov od posledného domu, v ktorom bývali Lojkovci. Nasmerovaná bola na polia pod ňou. Socha bola v kamennej záhradke možno 4 × 4 metre a umiestnená bola kruhovom kamennom stĺpe vo výške okolo 3 m,“ hovorí ďalej a upriamuje pozornosť na fotografiu z archívu Mariana Pavúka.

Sú na nej zachytené ruské tanky v auguste 1968. Nad osvetlením ale vidieť hlúčik ľudí, ktorí stoja pri akejsi soche. Vzácny obrázok podľa všetkého zachytáva dnešnú hlavnú Ulicu SNP. Socha by mala teda stáť v okolí dnešnej predajne Orange-u.

" Všetko sú to odhady z technicky nedokonalej fotografie. Iné fotografie sa nepodarilo zatiaľ nájsť. Vznikla ešte otázka, kde sa stratila socha Sv. Donáta, ktorá bola ešte v roku 1968 na svojom mieste," uvádza ďalej aktívny dôchodca, pre ktorého je žiarska história koníčkom.

Socha padla za obeť ceste alebo komunistom

Socha bola podľa Kafku z pôvodného miesta odstránená pravdepodobne v roku 1974, kvôli rozširovaniu cesty na Handlovú. „Sochy, ktoré boli z mestečka odinštalované iste aj z politických dôvodov sú dnes sústredené v záhrade pri rímsko- katolíckom chráme a práve tu sa nachádza socha, ktorá by mala byť s najväčšou pravdepodobnosťou sochou Sv. Donáta,“ vypátral ďalej Richard Kafka (pozri fotogalériu)

Z jednej fotky sa podľa Kafku nedajú urobiť relevantné závery. Preto prosí verejnosť, aby sa ozvali, v prípade, že majú staré fotky, na ktorých je socha ešte zaznamenaná, alebo majú o tejto žiarskej záhade viac informácií. „Bol by so veľmi rád, keby sa k tomuto článku prihlásil nejaký pamätník, prípadne by sme mohli porovnať aj s kvalitnejšou fotografiou,“ dodáva. Informácie alebo fotky môžete posielať rovno do komentárov pod článok alebo sem: ziar@global24.sk

Kto je Sv. Donát?

Svätý Donát bol rímsky vojenský mučeník z 2. storočia nášho letopočtu, jeho matka ho pomenovala Donatus a vychovala ho v kresťanskej viere. V sedemnástych rokoch nastúpil službu v Rímskych légiách, kde rýchle služobne postupoval až sa stál osobným strážcom Marka Aurélia.

V roku 173 bola jeho 12. légia nasadená do markomanského taženía na Moravu a na Podunajsko. Časť légie bola sužovaná kritickým nedostatkom vody – nepriateľom obkľúčená a prečíslená. Podľa rôznych autorov sa táto udalosť stala neďaleko rieky Hron a k vyslobodeniu vojsk došlo zázračným oslobodením božskou búrkou. Táto búrka nielen že priniesla vodu pre rímske mužstvo a zvieratá, ale blesky zničili aj obranu Markomanov.

Kresťanskí spisovatelia zdôvodnili toto víťazstvo modlitbami mnohých kresťanských vojakov légie. Neskoršie bol tento zázrak pripísaný Donátovi preto, že on viedol modlitby kresťanov. Donát pod dojmom zázraku zložil Bohu sľub čistoty. Neskôr bol popravený pre trestný čin opovrhovania Bohmi, keď odmietol uzatvoriť manželstvo s cisárovou vnučkou Alexandrou.

Udalosti na Hrone počas markomanského ťaženia a najmä vznik zázračného dažďa sú historicky doložené. Tento zázrak pripisovali kresťania svojmu Bohu. Následné udalosti, najmä Donátova plánovaná svadba s vnučkou cisára, je len legendou. Niektorí spisovatelia dávajú latinské meno Donatus do možnej súvislosti s germánskym Donner, „vládca hromu“.

Donát bol pochovaný pri svojej matke v katakombách svätej Anežky Rímskej. Prístup do katakomb bol dlhé roky stratený. K jeho nájdeniu a znovuotvoreniu došlo až roku 1646. A tu boli nájdené aj pozostatky Sv. Donáta. Tie prechádzali rôznymi chrámami, až sa v chráme Sv. Martina v Euskirchrenu stali predmetom zázraku, keď Sv. Donát urobil zázrak zachránil jezuitského kňaza FR. Heerda pred požiarom.

Svätý Donát sa stal ochrancom pred údermi bleskov. Jeho kult je blízky úcte k svätému Floriánovi. Obaja bývajú volaní k ochrane úrody vinné révy k ochrane vinobrania. Zobrazovaný býva v rímskej zbroji s bleskom, často s mučeníckou palmou nebo s vinnou révou.

A to je podľa Richarda Kafku aj pravdepodobný dôvod, prečo si ho vybrali starí Svätokrižania za svojho patróna.

Záhada žiarskej histórie: Pomôžte ju odhaliť!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM