Martin Károly Rôzne

ŽARNOVICA: Mesto láka na jarmok aj bohatým sprievodným programom

Žarnovica 23. júna - Nielen predajnými stánkami, ale predovšetkým bohatým sprievodným programom chce radnica v Žarnovici prilákať verejnosť na 17. ročník žarnovického jarmoku, ktorý sa uskutoční v dňoch 24. až 25. júna. Okrem ukážky tradičných remesi

V minulosti bol jarmok vnímaný a zameraný na predaj sezónneho tovaru za výhodné ceny. V súčasnej dobe však už občania majú vďaka konkurenčnému prostrediu širšie možnosti na výhodné nákupy, takže jarmok je dnes vnímaný skôr ako spoločenská udalosť s pestrým sprievodným programom, kde sa môžu prezentovať rôzne miestne záujmové skupiny a súbory, populárna ja prezentácia ľudovej tvorby a remesiel,“ podotkla Eva Šályová z Mestského úradu Žarnovica.

Týmto trendom sa preto snažia uberať aj organizátori podujatia. Práve organizovanie bohatého sprievodného programu a folklórnych slávností je podľa jej slov vyjadrením snahy mesta zameriavať jarmok čoraz viac na prezentáciu ľudovej tvorby, predaj ľudových výrobkov a kultúry ako na klasické predajné trhy.

Vôbec prvý ročník jarmoku sa konal v Žarnovici ešte v roku 1995 a zúčastnilo sa na ňom vtedy približne 30 predajcov. Kým v prvých rokoch išlo o stúpajúci trend, čo sa týka počtu predajcov, dnes sa ich počet ustálil a jarmok tvorí približne 90 predajných stánkov. „Vysvetliť sa to dá rôznymi dôvodmi – dôležitý je termín jarmoku, nakoľko sa môže v jednom termíne konať viac jarmokov a vtedy si predajcovia vyberajú miesto účasti podľa veľkosti jarmoku a kúpnej sily návštevníkov,“ dodala Šályová.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: archív Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM