Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Zásadná zmena v uznesení o žiarskom pavilóne: Svet zdravia hovorí o zákulisných hrách

V dokumente týkajúcom sa predaja schátraného pavilónu Svetu zdravia nastala zmena. Sieť nemocníc patriaca pod skupinu Penta hovorí o zákulisných hrách...

Ilustračný obrázok k článku Zásadná zmena v uznesení o žiarskom pavilóne: Svet zdravia hovorí o zákulisných hrách
Zdroj: Dnes24/TASR

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia už pred časom avizovala zámer investovať do svojich priestorov v žiarskej a rimavskosobotskej nemocnici. V Žiari nad Hronom by to malo znamenať rekonštrukciu a sfunkčnenie schátranej prístavby, takzvaného pavilónu B.

Nevyhnutným predpokladom na realizáciu tejto súkromnej investície je dohoda s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), ktorý je vlastníkom budov nemocnice a následné schválenie zo strany akcionára Sveta zdravia. Na základe znaleckého posudku chce sieť nemocníc za nedostavaný pavilón v Žiari kraju ponúknuť 464 409 eur.

Informovali sme vás v článku: Župa dostane na stôl ponuku: Státisíce za schátraný nemocničný pavilón v Žiari, FOTO

Poslanci predaj odhlasovali

Obe stavby (v Žiari nad Hronom i v Rimavskej Sobote) sú majetkom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Za žiarsky pavilón ponúkol Svet zdravia župe 464 409 eur. Krajskí poslanci návrh na odpredaj budovy na ostatnom zasadnutí (6.6.) odhlasovali.

Ďalším potrebným krokom na ceste k predaju časti žiarskej nemocnice však bolo, aby toto rozhodnutie svojím podpisom potvrdilo aj vedenie BBSK. Tu sa však začali veci pre Svet zdravia komplikovať.

Čítajte viac Osud žiarskeho pavilónu B odklepnutý: Hádajte ale, kto bude mať posledné slovo

Kotleba proti

Rozhodnutie poslancov malo podpisom potvrdiť vedenie BBSK, na čele ktorého stojí župan Marian Kotleba. Ten však mal námietky hneď po hlasovaní. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vtedy uviedol, že ceny,, ktoré 6. júna 2016 odsúhlasili krajskí poslanci za nedostavané a chátrajúce objekty v areáloch nemocníc v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom, sú takpovediac „výpredajové, veľmi podozrivé a hlavne nevýhodné pre kraj“.

Čítajte tiež: Kotleba o žiarskom pavilóne B: Pred podpisom predaja chce jednu vec

Zastupiteľstvo priamo odkleplo súkromnej spoločnosti, finančnej skupine, majetok kraja za menej ako polovicu znaleckej hodnoty, to znamená, odhadu súčasného stavu. Doteraz bol úzus taký, že vždy sme išli aspoň na 70 percent znaleckej hodnoty,“ konštatoval pred časom predseda BBSK.

Preklep alebo zmena názoru?

Ešte v utorok (14.6.) bolo na oficiálnych webových stránkach Banskobystrickej župy pri prijatých uznenseniach uvedené heslo ,,vykonateľné", v súčasnosti pri uzneseniach o predaji už svieti ,,pozastavený výkon".

V dokumente tiež pribudla veta: ,,V zmysle § 16 ods. 4 zákona č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov v znení neskorších predpisov pozastavuje predseda BBSK Marian Kotleba výkon tohto uznesenia."

(Náhľady na web BBSK z utorka a po zmene nájdete v našej galérii.)

,,Nerozumieme zákulisných hrám vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Včera poobede, dňa 14. júna 2016, sme mali z viacerých strán vrátane poslancov BBSK informáciu, že obidve uznesenia týkajúce sa nedostavaných nemocničných pavilónov v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom boli schválené a zverejnené na oficiálnej internetovej stránke BBSK. Veríme, že ide iba o nedorozumenie a nakoniec v prípade tejto významnej súkromnej investície v hodnote 13 miliónov eur zvíťazí zdravý rozum a verejný záujem," uviedol pre Žiar24 Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Stanovisko nám po dohode s hovorkyňou prisľúbil i Banskobystrický samosprávny kraj, prinesieme vám ho už onedlho.

Náhľad na web BBSK: Zmena pri dôležitom dokumente
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM