Barbara Dallosová Správy

Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Žiarom a kedy presne?!

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Žiari nad Hronom čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Žiarom a kedy presne?!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už o pár dní. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako. Ako to bude u nás, pre portál Žiar 24 vysvetlil astronóm a riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária, Peter Augustín.

Sme v páse totality?

Ako vysvetlil P. Augustín, nie odvšadiaľ sa dá tento prírodný úkaz vidieť rovnako. Kým niekde nastane úplná tma, inde si ľudia zatmenie bez upozornenia hvezdárov ani nemusia všimnúť. Pás totality je tá časť na povrchu Zeme, z ktorej sa bude dať zatmenie pozorovať ako úplné. Jeho šírka nepresahuje za bežných podmienok 300 kilometrov. Čím je pozorovateľ ďalej od pásu totality, tým menšia časť slnečného kotúča je Mesiacom prekrytá.

,,Pás úplného zatmenia, teda pás totality, bude 20. marca 2015 postupne prechádzať Severným Atlantikom južne od Islandu, ďalej cez Faerské ostrovy, Špicbergy, Severný ľadový oceán, Arktídu a skončí pri Severnom póle,“ hovorí doktor Augustín o častiach sveta, kde bude Slnko zakryté úplne. Ako dodal, uprostred tohto pásu trvá fáza úplného zatmenia Slnka, čiže doba, kedy sa dá vidieť slnečná koróna najdlhšie, no čím je od neho pozorovateľ ďalej, tým sa preňho skracuje.

Tento rok si teda úplné zatmenie užijete, len ak budete v správny čas cestovať cez istú časť Atlantiku. Aj nás však takéto zatmenie čaká, to piatkové to však nebude. ,,Najbližšie úplné zatmenie z územia Slovenska uvidíme až v roku 2135“ hovorí astronóm.

Astronóm varuje

Hoci zatmenie, ktoré nastane tento týždeň, bude od nás pozorovateľné len ako čiastočné, pred pozorovaním bez špeciálnych okuliarov astronóm dvíha varovný prst. ,,Ochrana zraku je nutná, či už špeciálnou fóliou alebo okuliarmi. Je ale pravda, že ich nie je bežne dostať, dajú sa kúpiť aj u nás vo hvezdárni alebo v Banskej Bystrici v obchode s astronomickými ďalekohľadmi,“ vysvetľuje.

A kedy sa to na nás celé chystá v Žiari? Slnko s Mesiacom sa začnú prekrývať v piatok (20. 3.) okolo deviatej hodiny a štyridsiatej minúty a vyvrcholí asi desať minút pred jedenástou hodinou pred obedom a tesne po poludní sa toto vesmírne divadlo skončí. ,,V tom čase pred jedenástou by malo byť z nášho pohľadu zakrytých viac než 60 % Slnka," hovorí P.Augustín.

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026.

Na rozruch okolo kolapsu solárnych elektrární reaguje astronóm s úsmevom ,,Počul som, že majitelia solárnych elektrární namietali, že im to môže spôsobiť straty. Zatmenie nemôže spôsobiť také problémy, aby nastal kolaps v dodávke elektriny,“ ubezpečuje na záver.

Ako to celé funguje

,,Zatmenie Slnka je úkaz, ktorý nastane vtedy, keď sú Slnko, Mesiac a Zem na jednej priamke. Teda keď sa Mesiac pri svojom obehu okolo Zeme dostane rovno medzi Zem a Slnko. Vtedy svojím telom to Slnko, či už celé, alebo len jeho časť, zakryje. Pri pohľade zo Zeme majú totiž Slnko a Mesiac na oblohe približne rovnaký rozmer,“ opisuje vznik úkazu astronóm.

Uhlový rozmer Slnka aj Mesiaca sa trochu mení, čo je dôsledkom pohybu dotknutých telies. ,,Zem obieha okolo Slnka po eliptickej dráhe a keď je od Slnka najďalej, teda v takzvanom aféliu, vtedy je Slnko na oblohe najmenšie. Keď je Zem, naopak, najbližšie pri Slnku (v perihéliu), vidíme ho väčšie. Podobne je na tom aj Mesiac. Keď je v perigeu, je najbližšie k Zemi a vidí sa nám byť väčší, v apogeu je v najvzdialenejšom bode od Zeme a je z nášho pohľadu najmenší,“ pokračuje P.Augustín.

Aké zatmenie Slnka nastane, závisí teda od skutočnosti, či pri tom-ktorom zatmení má väčší uhlový rozmer Slnko alebo Mesiac.

Máte v pláne zvečniť si toto unikátne divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka.

Ak sa chystáte zaznamenať zatmenie aj vy, pošlite nám fotografie piatkového úkazu na dallosova@global24.sk, radi ich zverejníme!

Na titulnej foto: RNDr. Peter Augustín

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM