Rôzne Správy

Zaujímavá novinka v regióne: V starej bašte vznikla malá hvezdáreň

Skvelý nápad. Starý historický objekt prešiel rekonštrukciou a pridanou hodnotou je malá hvezdáreň v jeho útrobách.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá novinka v regióne: V starej bašte vznikla malá hvezdáreň
Zdroj: TASR

Proces rekonštrukcie a ďalšieho využitia bašty v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica, predstavili na záverečnej konferencii, ktorá sa konala v kinosále obce. Baštu zrekonštruovali za necelý rok s prispením grantu Finančného mechanizmu EHP vo výške 244 242 eur, príspevku zo štátneho rozpočtu SR 43 101 eur a spoluúčasti obce vo výške 50 708 eur.

Slúžiť bude už v lete

Ako pre TASR uviedla manažérka publicity projektu Andrea Wallnerová, bašta by už v nasledujúcej letnej turistickej sezóne mala plnohodnotne slúžiť obyvateľom, ale najmä návštevníkom obce ako jeden z unikátnych historických objektov banskoštiavnického regiónu.

,,Otvorené tam budú dve expozície. Jedna je venovaná prvenstvám obce Štiavnické Bane a druhá rodákovi, astronómovi Maximiliánovi Hellovi. Podarilo sa nám zakúpiť teleskop vysokej kvality a preto bude tento priestor využívaný aj ako malá hvezdáreň," priblížila.

Vynovená bašta

V bašte za uplynulý rok kompletne zrekonštruovali šindľovú strechu a dobudovali repliku pôvodnej historickej prístavby. Nainštalovali v nej novú elektroinštaláciu s elektrickou prípojkou a novým bleskozvodom. Obnovili všetky pôvodné omietky a nové okná a dvere zabezpečili historickými replikami kovaných mreží. Vo vnútri bašty sa vymenilo schátrané schodisko za nové a nové sú tiež podlahy.

Obec Štiavnické Bane je stará banícka osada, historicky sa skladajúca z osady Galizón, Vindšachta, Piargy a Siglisberg. Vindšachta predstavovala kedysi komplex správnych a prevádzkových banských budov, ktoré pre veľký hospodársky význam v čase blížiacich sa tureckých nájazdov bolo potrebné opevniť a ochrániť bohaté banské diela. Z niekdajšieho rozsiahleho renesančného fortifikačného systému 21 brán, bášt a veží sa dodnes zachovala len táto jedna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM