Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

Zaujímavá trojdňovka na FOTKÁCH: Bývalí SUPŠkári sa stretli v Kremnici

Projekt známej kremnickej školy prilákal do mesta jej bývalých absolventov. Prinášame veľkú galériu z trojdňového workshopu.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá trojdňovka na FOTKÁCH: Bývalí SUPŠkári sa stretli v Kremnici
67
Galéria
Zdroj: P. Zlatoš

Partia absolventov Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici sa opäť zišla na svojej alma mater. Škola kedysi niesla názov Stredná umelecko-priemyselná škola, čo dalo niekoľkým generáciám študentov ľudový názov SUPŠkári. Tí sa tentoraz zhostili úlohy lektorov. Škola absolventov prizvala na druhý ročník Kováčskeho workhopu pod názvom Experimentálne povrchové úpravy farebných kovov + alternatívna reliéfna tvorba (29. – 31.1.).

Nielen pre kováčov

Absolventi tak súčasným študentom odovzdávali svoje skúsenosti s kováčstvom a postavili ich aj pred niekoľko výziev. Študenti mali možnosť vyskúšať si technológie, ktoré nemožno definovať ako čisto kováčske a tým sa stávajú využiteľnými a zaujímavými aj pre žiakov ostatných odborov. Preto bol tento rok workshop určený nielen pre kováčsky odbor, ale aj pre ostatných študentov.

Z akcie má byť tradícia

Zostavu lektorov tvorili Pavol Zlatoš (Zlatosmetaldesign ZA), Juraj Gramantik (Ironic BA), Jozef Uhrecký (ateliér Uhrecki BB), Peter Bazilides (Bazokov s.r.o. Kremnica), Ján Konuš (Art Ferrum Dolná Ves), Jakub Cmarko (Katedra sochárstva a priestor. tvorby Akadémia umení BB) a Michal Kačmár (Metallin – ateliér kovu PO).

,,Lektori so študentami spoločne pracovali na návrhoch a následnej realizácii, ktorá vyvrcholila obhajobou a prezentáciou v aule školy. V rámci troch dní mali študenti možnosť vyskúšať si povrchové úpravy kovov, tepanie, odlievanie bronzu do otvorených a uzavretých foriem, ale aj recykláciu materiálov na odbore dizajn," ozrejmuje riaditeľka školy Katarína Luptáková a dopĺňa, že tvorivé stretnutie chystajú aj v budúcom roku a z workshopu by radi spravili tradíciu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM