Barbara Dallosová Rôzne

Zaujímavý nápad starostu: Píly vrčia, no stromy nepadajú, FOTO

V dedinke v regióne už druhý deň počuť hluk motorových píl. Zorganizovať nevšednú akciu dostal starosta na návšteve Srbska.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad starostu: Píly vrčia, no stromy nepadajú, FOTO
Zdroj: TASR

Už druhý deň sa na hornom konci Župkova, obce v okrese Žarnovica, ozývajú zvuky motorových píl. Pod rukami štyroch drevorezbárov tu vznikajú drevené sochy zobrazujúce tradičnú slovenskú rodinu. Vyrezávanie sôch je súčasťou trojdňových Rezbárskych dní, ktoré vyvrcholia hlavným programom v sobotu (18.6.)

Sochy vytvorené v extrémne krátkom čase

Rezbári sa svojej úlohy zhostili ešte vo štvrtok 16. júna. Sochy dokážu zhotoviť v extrémne krátkom čase, takže z lipového dreva sa v priebehu niekoľkých hodín začali črtať prvé obrysy. Hotové sochy zobrazujúce matku, otca – drevorubača, chlapca s kozou a dievča s husou budú môcť návštevníci obdivovať už v sobotu. Pri práci používajú rezbári motorové píly, aj pre ne je však táto práca namáhavá.

,,Mnohí ľudia, ktorí majú skúsenosti len s prácou v lese ako pilčíci, málokedy veria, že my tie píly derieme viac ako oni. My musíme rezať vo vysokých otáčkach, v extrémnom tempe. Nerobíme priame rezy ale oblúky z rôznych uhlov," poznamenal Martin Kalman, ktorý sa tomuto remeslu venuje už viac rokov. Na detailné dopracovanie používajú rôzne brúsky a dláta.

Starosta dostal nápad na návšteve Srbska

Myšlienka zorganizovať v dedine takéto podujatia sa zrodila približne pred rokom, kedy sa starosta Župkova Ján Tomáš stretol s Kalmanom v Srbsku. Ten tam vyrezával sochu prvého Slováka, ktorý prišiel na Dolnú zem. Slovo dalo slovo a rozhodli sa podobnú akciu zorganizovať aj v Župkove. Sochy po akcii ostanú v areáli miestnej ľudovej drevenice, starosta by chcel, aby v budúcnosti pribudli aj ďalšie a z podujatia sa stala tradícia.

Ako vznikajú sochy môžu miestni aj návštevníci obdivovať už dnes, no hlavný program sa uskutoční v sobotu od 13.00 h. V programe bude prezentácia rezbárov, súťaž v rýchlorezbe sôch, tombola, z ktorej výťažok pôjde na charitu, chýbať nebude ani jarmok remesiel a kultúrny program.

Titul. foto: ilustračné

Rezbárske dni: Keď vezmú motorovú pílu do rúk umelci
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM