Rôzne Správy

Záver sezóny na Barborskej ceste: Na akcii nechýbal Lukáš Latinák

Posvätením sochy sv. Barbory v obci pri Žiari sa uzavrela sezóna na náučnej historickej baníckej ceste regiónom.

Ilustračný obrázok k článku Záver sezóny na Barborskej ceste: Na akcii nechýbal Lukáš Latinák
Foto: František Kovár

Pri kostole sv. Lukáša v Sklených Tepliciach, na trase Barborskej cesty, bola v nedeľu posviacka sochy sv. Barbory. Podujatie sa konalo na záver tohtoročnej turistickej sezóny na tejto historickej náučnej baníckej ceste.

,,Posviacky sa zúčastnili miestne banícke spolky a aj ambasádor projektu Barborská cesta Lukáš Latinák," povedaladestinačná koordinátorka OOCR Stredné Slovensko Dominika Moravčíková.

Program sa začal svätou omšou, ktorú ukončil miestny farár z poverenia biskupa Banskobystrickej diecézy Mariána Chovanca posvätením sochy sv. Barbory. Sochu vyhotovil sochár Imrich Csaba Fodor, ktorý pôsobil v Štátnej mincovni v Kremnici ako medailér, tiež realizoval pamätné tabule a pomníky. Od roku 1986 pôsobí aj ako kameňosochár. Patrí medzi zakladateľov Cechu kamenárov Slovenska.

Koruna sochy sv. Barbory je medená, čo symbolizuje Banskú Bystricu, kalich zlatý, čo symbolizuje Kremnicu a meč strieborný ako symbol Banskej Štiavnice, teda troch miest z 29 zastavení Barborskej cesty.

Trasa cesty spája aj ďalšie dedinky a lokality, ktoré boli v minulosti centrom baníctva celoeurópskeho významu. Integruje záujmy subjektov snažiacich sa o rozvoj tohto územia v oblasti cestovného ruchu a rozvoja regiónov. Barborská cesta má takmer 190 km, je rozdelená na deväť etáp a po každej etape je možnosť na prenocovanie, načerpanie nových síl a oddych.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Žiaru a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM