Katarína Reiterová Správy

Penta a jej biznis v Žiari: Finančníci sa zbavili svojho závodu

Závod Finalcast sídliaci v areáli bývalého ZSNP patril ešte donedávna spoločnosti Penta. Tá ho získala pod svoje krídla v roku 2002, a to privatizáciou ZSNP. Dnes je v rukách dvoch bývalých top manažérov Penty.

Ilustračný obrázok k článku Penta a jej biznis v Žiari: Finančníci sa zbavili svojho závodu
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodný Závod Zlievareň sa v roku 2005 zmenil na Finalcast a patril k závodom ZSNP, ktoré spravovala finančná skupina Penta. Tá ho však predala a dnes má Finalcast spolu s Naradexom (náraďovňa) nových majiteľov. Túto informáciu nám potvrdil PR Manažér Penty Martin Danko: „Áno, je pravda, že investičná skupina Penta predala závod Finalcast, ktorý už nie je súčasťou našich aktív v ZSNP.

Ku kúpe Finalcastu však prišlo podľa Danka už skôr. „Závod nadobudla v máji tohto roku spoločnosť, ktorá je ovládaná bývalými topmanažérmi Penty, ktorí už v rámci našej skupiny aktívne nepôsobia,“ uviedol ďalej Danko, avšak sumu, ktorú za predaj Finalcastu zinkasovali prezradiť nechcel. „Keďže ide o transakciu medzi privátnymi subjektmi, nebudeme zverejňovať kúpnu cenu,“ uzavrel PR Manažér Penty Kamil Danko.

Podľa Obchodného registra sa tak konateľmi spoločnosti Finalcast stali Peter Ondro, bývalý generálny riaditeľ ZSNP a Ján Klimko, ktorý ho vo funkcii riaditeľa ZSNP neskôr nahradil.

Nová spoločnosť FINALCAST, s.r.o., sa bude zameriavať na podnikateľské aktivity prevzaté z oboch bývalých závodov. Predovšetkým bude pokračovať v 45-ročnej histórii výrobky odliatkov z hliníkových zliatin odlievaním do gravitačných kokíl a odlievaním do kokíl pod nízkym tlakom, v histórii výroby náradia, foriem a kokíl, ako aj opracovania odliatkov,“ uvádza sa na oficiálnej stránke ZSNP.

Foto: zsnp.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM