Martin Károly Kremnica

Zberateľská 10-eurová minca pripomenie 150. výročie narodenia Kukučína

Strieborná zberateľská minca v nominálnej hodnote 10 eur pripomenie tento rok 150. výročie narodenia slovenského spisovateľa Martina Kukučína. O jej vydaní dnes rozhodla Banková rada Národnej banky Slovenska (BR NBS).

Ako ďalej informovala hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová, razbu strieborných zberateľských mincí bude realizovať štátna Mincovňa Kremnica a do predaja sa dostanú v máji 2010.
Zberateľská minca bude vyrobená zo zliatiny obsahujúcej 900 dielov striebra a 100 dielov medi. Jej hmotnosť bude 18 gramov a priemer 34 milimetrov. „Výtvarný návrh mince je dielom dvoch autorov – Miroslava Rónaia, ktorý je autorom lícnej strany mince a Petra Valacha, ktorý vytvoril jej rubovú stranu,“ priblížila Kováčová.
Banková rada dnes schválila aj opatrenie NBS stanovujúce vzor formulára o podmienkach uzavretia poistnej zmluvy, ktorý by mal potenciálnemu klientovi pomôcť pri rozhodovaní o tom, či poistnú zmluvu uzavrie a či mu daný poistný produkt vyhovuje. Príslušný formulár by tak mal obsahovať základný prehľad podmienok uzavretia poistnej zmluvy.
„Tento prehľad by mal byť vyhotovený formou, ktorej poistník porozumie a ktorá by mu poskytla prehľad najdôležitejších dojednaní návrhu poistnej zmluvy, všeobecných poistných podmienok, osobitných poistných podmienok a iných dokumentov, ktoré by mal poistník pred uzavretím zmluvy zvážiť,“ spresnila Kováčová. Zároveň ide o pomerne otvorený dokument, ktorý má umožniť predajcovi vyhotoviť formulár tak, aby postihol aj špecifiká konkrétneho poistného produktu. Opatrenie nadobudne účinnosť 1. apríla tohto roka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM