Martin Károly Kultúra

Zberateľské karty 2 € pamätnej mince sú už vypredané

V kremnickej mincovni sa v piatok 13. novembra uskutočnila autogramiáda Pavla Károlyho, autora prvej slovenskej pamätnej mince, po vstupe do eurozóny. Minca bola vydaná pri príležitosti 20. výročia 17. novembra.

Na minci je vyobrazený motív kľúčov, ktorých tvar sa zlieva do tvaru zvona. „Kľúče odzvonili starému režimu, zvon je ale zároveň aj mementom pre súčasnosť.“ ozrejmuje motív mince autor. „Do súťaže som prihlásil viac návrhov, odborná porota vy brala práve tento.“- dodáva Pavel Károly.

Každá členská krajina eurozóny môže okrem obehových mincí vydávať aj zberateľské mince a pamätné mince v nominálnej hodnote 2 eurá (60,25 Sk). Pamätné mince sú zákonným platidlom vo všetkých krajinách eurozóny, kým zberateľské mince sú zákonným platidlom len na území členského štátu, ktorý ich vydal.

„Pamätná eurová minca má v celej eurozóne štatút zákonného platidla, môže sa teda používať v bežnom obchodnom styku a musí byť akceptovaná ako ostatné eurové mince,“ upozornila Kováčová, hovorkyňa Národnej Banky Slovenska.

V kremnickej štátnej mincovni bolo vyrazených milión kusov tejto mince. „10 percent bolo expedovaných do krajín eurozóny. Bude pravdepodobne ťažké stretnúť sa s mincou v bežnom obehu.“- tvrdí riaditeľ kremnickej mincovne Vlastimil Kalinec. „Väčšina skončí pravdepodobne v zbierkach.“- dodáva Kalinec

Mincovňa Kremnica š.p. Vydala pri tejto príležitosti aj zberateľskú kartu, v limitovanom počte 1000 kusov. „Karta, v ktorej je včelneá aj spomínaná minca, je ako zberateľský artikel, dnes 13. novembra, teda v den uvedenia na trh, už vypredaná“- dadáva Kalinec.

Minca sa ale stále dá kúpiť za 2 € v Národnej Banke Slovenska, ale aj v predajniach kremnickej mincovne. /mak/

Zberateľské karty 2 € pamätnej  mince sú už vypredané
1
Galéria
Zberateľské karty 2 € pamätnej  mince sú už vypredané
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM