Barbara Dallosová Správy

Zbierka pre ľudí na úteku: Žiarčania môžu prinášať mydlá a uteráky, TU je dôvod!

Neformálna skupina Žiarovky prišla s nezvyčajným nápadom na zbierku. Tentoraz však nejde o žiadne staré oblečenie a hračky...

Ilustračný obrázok k článku Zbierka pre ľudí na úteku: Žiarčania môžu prinášať mydlá a uteráky, TU je dôvod!
Zdroj: TASR

Pod názvom Mydlo & uterák organizuje žiarska neformálna skupina Žiarovky verejnú zbierku hygienických potrieb pre ľudí na úteku. Práve tieto základné veci, ktoré sú samozrejmosťou, totiž podľa iniciátorov ľudia na úteku často nemajú.

,,Bohužiaľ to, čo sa v súčasnosti deje v Európe, nás tak, ako aj ostatných ľudí dosť bolí a je to situácia, ktorú treba riešiť. Samozrejme, my nie sme na mieste tých, ktorí to môžu vyriešiť celoplošne, ale rozhodli sme sa, že by sme mohli pomôcť aspoň malým kúskom," hovorí o iniciatíve Iveta Kozová zo združenia Žiarovky.

Ako ďalej uviedla dlho premýšľali nad tým, ako by mohli pomôcť Žiarčania a akú zbierku vlastne zorganizovať.

,,Podľa všetkého oblečenia a hračiek majú títo ľudia dostatok. Prepátrali sme sa k tomu, že im chýbajú základné veci ako mydlo a uterák," podotkla Kozová. Druhým dôvodom bol fakt, že mydlá a uteráky mnohí Žiarčania pravidelne dostávajú v práci. ,,Žiar ako taký je závodné mesto. Gro ľudí z mesta a okolia pracujú v miestnom závode. Títo ľudia zo zákona dostávajú mydlo a uteráky. Tie veci sa v domácnostiach kopia," priblížila myšlienku zbierky Kozová.

V rámci zbierky môže verejnosť až do 18. septembra priniesť akékoľvek hygienické potreby na štyri zberné miesta v Žiari nad Hronom. Zbierka podľa Kozovej vyvrcholí akciou, súčasťou ktorej by mal byť aj workshop. V rámci neho chcú ozdobiť plátenné tašky, do ktorých hygienické veci nabalia. Tie by mali potom poputovať priamo ľuďom na úteku. Odovzdávanie by chcelo združenie zorganizovať s organizáciami, ktoré im pomáhajú.

Zberné miesta:

  • Čajovňa Za Rohom, SNP 96
  • Shanti Art Café bar&restaurant, SNP 83
  • Tuborgaha – antikvariát a hand made, M. Chrásteka 509
  • Zdravá výŽiva, SNP 83

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM