Správy

Zdá sa, že Kremničania sa konečne dočkajú: Blízko centra môže vyrásť nová obytná zóna

Časť mesta pod Elbou, medzi Kremničanmi známa ako Veterník, by sa mohla stať novým domovom pre mnohých ľudí. Takmer 60 tisíc štvorcov sa na obytný priestor premení až po odklepnutí územného plánu zóny. Ako to chce mesto prefinancovať?

Ilustračný obrázok k článku Zdá sa, že Kremničania sa konečne dočkajú: Blízko centra môže vyrásť nová obytná zóna
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov primátora mesta, Alexanda Ferenčíka je reč o ploche vo výmere približne 58 000 metrov štvorcových. Stavebné pozemky na takzvanom Veterníku by potom mesto malo predávať ľuďom. Tomu ale predchádza ešte niekoľko krokov.

Je na čase

,,Už tri volebné obdobia dozadu sa rozpráva o tom, že táto plocha by mala byť určená na zastavanie rodinnými domami. Myslím si že je na čase, aby z toho vyplynul už aj nejaký reálny výsledok,“ hovorí Ferenčík.

Územný plán mesta nestačí

Jednou z administratívnych prekážok k výstavbe v tejto časti je územný plán. Územný plán mesta totiž nestačí. Výstavba si zo zákona vyžaduje aj detailnejší územný plán konkrétnej zóny.

,,Územný plán mesta síce počíta s týmto zastavaním, ale musí byť navyše schválený územný plán zóny. To je dokumentácia, kde sa hovorí o percentuálnej zastavanosti pozemkov, výške budov, komunikáciách a podobne,“ vysvetľuje.

Elektrina, voda, plyn…

Pred realizáciou myšlienky je potrebné zabezpečiť výstavbu pozemných komunikácií a inžinierskych sietí. ,,Nehovorím, že stačí málo aby sa tu mohlo stavať, ale situáciu zjednodušuje napríklad to, že cez tento pozemok ide vysoké napätie, čo sa týka zásobovania vodou, je tam vetva vodovodu dimenzovaná na tú obytnú zónu, s plynom by po dohode s SPP tiež nemal byť nejaký väčší problém. Naopak, jedným z väčších investičných nákladov bude vybudovanie kanalizácie,“ hovorí o zabezpečení primátor.

Na mieste sa nachádza aj torzo škôlky, to je podľa primátora momentálne v rukách súkromníka.

Prizvať chcú investora

Ferenčík tvrdí, že mesto chce zvoliť riešenie, pri ktorom sa čo najmenej zadĺži. ,,Musíme osloviť investora, ktorý je dostatočný silný a stabilný na to, aby sa mesto nemuselo zbytočne zaúverovať. Predstava je asi taká, že tie chýbajúce siete a komunikácie spraví potenciálna firma za vlastné peniaze, s tým, že keď začne mesto pozemky predávať, tak z útržených peňazí primárne vyplatí faktúru investora,“ objasňuje Ferenčík predstavu mesta. Pozemky teda zostanú majetkom mesta, to ich potom bude ďalej predávať.

Na otázku, kedy by mesto mohlo začať pozemky predávať, odpovedá tajomne: ,,Netrúfam si povedať ako dlho to potrvá. Prvým krokom je odsúhlasenie územného plánu zóny mestským zastupiteľstvom. Čím skôr sa tak stane, tým skôr môžeme začať s realizáciou a budeme bližšie k cieľu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM