Martin Károly Rôzne

Zdenka Kramplová: Som za zrušenie koncesionárskych poplatkov

Poslanci Národnej rady SR Zdenka Kramplová /AZEN/ a Milan Urbáni /AZEN/ chcú od 1. júla zrušiť koncesionárske poplatky. O detailoch návrhu nás Zdenka Kramplová informovala vo svojej poslaneckej kancelárii v Žiari nad Hronom. STV sa bráni.

S týmto cieľom predložili do parlamentu návrh na zrušenie zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom z roku 2008.

Návrh na zrušenie zákona a tým aj na zrušenie koncesionárskych poplatkov predložili najmä preto, že sú spolu so svojou novou politickou stranou presvedčení, že občania by nemali zo svojich príjmov priamo dotovať fungovanie verejnoprávnych médií. „Súčasná právna úprava, podľa ktorej musia na chod Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu prispievať všetci odberatelia elektrickej energie, je nešťastná a verejnoprávne médiá si dostatočne neplnia svoju úlohu,“ zdôvodňujú.

Ďalším dôvodom návrhu je podľa Zdenky Kramplovej „nerovnosť parlamentných a mimoparlamentných strán v predvolebnom boji.“ Poslankyňa Kramplová kritizuje fakt, že v predvolebných diskusiách sa mimoparlamentné strany nestretnú v priamom kontakte so súčasnými vládnymi, či opozičnými stranami.

„U nás zaplatí občan za televíznu službu ročne približne 56 eur, v Rakúsku je to suma šesťkrát vyššia – 288 až 360 eur ročne!“ reaguje na návrh z dielne novej strany AZEN hovorca Slovenskej televízie, Peter Susko. „Televízia by bola financovaná zo štátneho rozpočtu, a štát by musel „prídel“ pre STV vykompenzovať zvýšením daní alebo iných poplatkov od občanov.“ pokračuje Susko.

V súvislosti s predvolebnými diskusiami hovorca STV tvrdí, že na model troch diskutujúcich skupín dospeli politické strany vzájomnou dohodou. „Pri akomkoľvek usporiadaní v modeli 3×6 by sa našiel niekto, komu by niečo prekážalo. Preto model, ku ktorému sa dospelo KONSENZOM politických strán považujeme za najvhodnejší." Dodáva hovorca verejnoprávnej televízie.

Pre TASR predseda nového politického subjektu AZEN, Milan Urbáni uviedol, že „ich vysielacia skladba je priamo určovaná Radou STV a Rozhlasovou radou, ktoré sú kreované parlamentom. Verejnoprávna televízia ani rozhlas tak nie sú nezávislé inštitúcie s nestranným a vyváženým spravodajstvom, ale sú vždy poplatné politickým subjektom, ktoré sú aktuálne pri moci," upozorňujú.

Urbáni spoločne s Kramplovou sú presvedčení, že predložený návrh nájde podporu v pléne. Podporu návrhu očakávajú najmä od „rozumných poslancov“, ktorí viackrát vystúpili proti koncesionárskym poplatkom. „Napríklad Magda Vášáryová či poslanec Galbavý,“ konkretizoval.

/mak/

Zdenka Kramplová: Som za zrušenie koncesionárskych poplatkov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM