Martin Károly Kremnica

Zechenterova Kremnica

Dňa 9. 4. 2010 sa v Kremnici konala regionálna recitačná súťaž v prednese prózy v IV. a V. kategórii – Zechenterova Kremnica.

So svojimi ukážkami sa prezentovali študenti stredných škôl a jedna zástupkyňa z vysokej školy v V. kategórii. Súťaž každoročne organizuje BBSK – Pohronské osvetové stredisko (POS) Žiar nad Hronom, ktoré má pôsobnosť v okresoch Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica.

Jednou z porotkýň bola aj organizátorka celého podujatia, riaditeľka POS – Helena Žňavová, ktorá objasnila obsah ich činnosti a priebeh súťaže.

„V Pohronskom osvetovom stredisku pracujeme v oblasti nekomerčného umenia ako napríklad prednes prózy, poézie, divadlo, fotografia, literárna tvorba, film. Spolupracujeme s ľuďmi, ktorí vo svojom voľnom čase tvoria kultúrne hodnoty, ďalej týchto ľudí vzdelávame a pripravujeme podujatia tohto druhu. Zechenterova Kremnica je jedným z nich a patrí k záujmovej umeleckej činnosti.“

Myslíte si, že úroveň recitátorov je každým rokov vyššia, alebo považujete stále nižší počet účastníkov za malý záujem o tento druh umenia?

„Každý rok niečo odzrkadľuje. Je odrazom života, skutočnosti, ako to vlastne beží. Minulé a aj tento ročník boli odrazom možno doby počítačovej. V súčasnosti to asi mladých ľudí láka viac. Vždy je cítiť, že ten rok je niečím charakterizovaný, ale človek je prirodzene túžiaci po emocionálnom zážitku. Ak prídu na budúci rok deti, možno ich bude viac. A možno prídu aj tí od tých počítačov. Budú cítiť, že potrebujú prežívať aj ten sociálny kontakt, lebo ten je pre človeka dôležitý.“

V rámci súťaže Zechenterova Kremnica sa v kategórii detský recitačný kolektív na prvom mieste umiestnil aj detský divadelný súbor Zrkadlo, ktorý funguje pri ZUŠ J.L. Bellu v Kremnici so svojou hrou Zuzanka. Rovnako si postup do krajského kola v Banskej Bystrici vyrecitovala aj Andrea Cepláková v V. kategórii a z ocenených Kremničanov sa na treťom mieste umiestnil Peter Lupták v IV. kategórii.

Kompletné výsledky súťaže v prednese prózy:

5. kategória: I. miesto – Andrea Cepláková 4. kategória: I. miesto – Dominika Petrikovičová
II. miesto – Veronika Peniažková
III. miesto – Peter Lupták Čestné uznanie: Gabriele Brečkovej
Barbore Čížovej Cena primátorky: Alžbete Škvarkovej V kategórii detský recitačný kolektív: DDS Zrkadlo pri ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici

SiMa

Zechentnerova Kremnica
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM