Martin Károly Kremnica

Zemetrasenie v meste: Koniec viceprimátorky i prednostu!

Na zasadnutí kremnického parlamentu bolo vo štvrtok poriadne dusno. Už pred jeho štartom sa totiž očakávali zásadné zmeny vo vedení samosprávy. Personálne zemetrasenie na radnici sa napokon aj potvrdilo a mesto zostalo bez viceprimátorky aj prednostu

15:30 Sľub poslanca Mestského zastupiteľstva zložil Igor Kríž, doterajší prednosta úradu. Nahradil Martina Varhaňovského, ktorý to na ostatnom zastupiteľstve vzdal. Funkcia prednostu je ale nezlučiteľná s výkonom poslaneckého mandátu. Primátorka ani poslanci zatiaľ situáciu nekomentujú.

O rošádach vo vedení sa na štvrtkovom zastupiteľstve vôbec nehovorilo. Lujza Pračková až pred kamerou odhalila, že už takmer dva týždne nie je zástupkyňu primátorky. Doterajší prednosta, Igor Kríž zas priznal, že už 6 hodín nie je prednostom.

Reportáž s videom si pozrite [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.136480_Ro­sada-vo-vedeni-mesta,–opraty-drzi-Balazova]TU[/link]

15:39** Poslanci si zvolili predsedníctvo

15:50 K slovu sa dostali občania. Otázky sa týkajú aj protipovodňových opatrení. V marci mesto dokončilo dielo na Kalvárii. Pribudli tu dve nádrže, ktoré majú zadržať až 10 000 metrov kubických dažďovej vody. Stavba z Druhého realizačného projektu programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR pre rok 2011 ale zožala kritiku od obyvateľov i niektorých poslancov. K tejto téme by mal dnes na zastupiteľstve vystúpiť . hydrológ a ekológ Michal Kravčík [size=18]Viac o probléme sa dočítate [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.130738_Krem­nicka-Kalvaria-sa-zmenila-na-nepoznanie]TU[/lin­k].[/size]

15:59 Ďalšou témou občianskej kritiky bol nedostatok odpadkových košov, nielen na námestí ale aj v uliciach mesta. Koše a lavičky na Štefánikovom námestí pribudnú podľa vedúcej Stavebného úradu už v pondelok.

16:08 Vystúpil zástupca spoločnosti Ortac Resourses, ktorý vyzval primátorku a poslancov na vecný dialóg.

16:12 Bod, súvisiaci s protipovodňovými opatreniami bol presunutý na koniec zasadnutia.

17:07 Na rade je diskusia o zlučovaní kremnických základných škôl. Ak aj podľa vedúcej odboru školstva MsÚ Hany Zlatošovej dôjde v budúcnosti k zlúčeniu škôl, mesto nechce predať jednu z budov. Podľa nej by sa vyučovalo v oboch budovách, ale aj tak by mesto ušetrilo peniaze. „Netreba to ale odkladať, každý rok nám uteká balík peňazí,“ dodala Zlatošová.

Termín zlúčenia je zatiaľ daný na 31. august 2014.

18:10 Po dvadsať minútovej prestávke poslanci opäť začali s rokovaním. Hovorí sa o presťahovaní Centra voľného času (CVČ) Cvrček do priestorov základnej školy na Angyalovej ulici. Poslanci návrh schválili.

18:45 K slovu sa dostal hydrológ a ekológ Michal Kravčík. Je podrobený otázkam poslancov. Mariana Vojtka zaujíma, kto určil lokalitu výkopov. Na otázku odpovedá primátorka Zuzana Balážová. „Určila to povodeň v roku 2010,“ vysvetľuje. Podľa nej sa uvažovala aj s kaskádami pri ROH alebo s lokalitou Revolda, no neboli tam vyjasnené majetkové vzťahy. Poslanci kritizujú aj fakt, že neboli o projekte dopredu informovaní. Touto témou sa budeme zaoberať v samostatnej reportáži.

20:20 V bode rôzne sa diskutuje o členstve v združení Kremnica región. Výhodou spolupráce by mala byť efektívna spolupráca medzi podnikateľmi v oblasti cestovného ruchu a mestom. Poslanci členstvo schválili.

20:49 Poslanci v rámci interpelácií riešia drobné problémy na území mesta.

21:20 Koniec MsZ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM