Správy Samospráva

Žiar dostal polmiliónovú dotáciu, aby zbieral dažďovú vodu: Čo s ňou potom?

Projekt rieši zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov, ako sú základné a materské školy, plaváreň či zimný štadión. Mesto naň dostalo dotáciu.

Ilustračný obrázok k článku Žiar dostal polmiliónovú dotáciu, aby zbieral dažďovú vodu: Čo s ňou potom?
Zdroj: TASR

Na mestských objektoch v Žiari nad Hronom zrealizujú vodozádržné opatrenia, ktoré pomôžu zhromažďovať a ďalej využívať dažďovú vodu.

Mesto projekt zrealizuje vďaka dotácii vo výške 538 555 eur, ktorú na tento účel získalo z ministerstva životného prostredia. Sumou vo výške 28 345 eur prispeje z vlastného rozpočtu. ,,Sme radi, že sme získali dotáciu na projekt vodozadržných opatrení. Je to ďalšia investícia mesta do environmentálnej oblasti," uviedol vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.

Projekt rieši zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov, ako sú základné a materské školy, plaváreň či zimný štadión. Dažďová voda bude zachytávaná tromi spôsobmi, pričom výhodou projektu bude podľa samosprávy najmä zníženie odtoku zrážkovej vody do kanalizačnej siete.

Voda bude zachytávaná vo vybudovaných podzemných nádržiach, z ktorých bude používaná na zavlažovanie ako polievanie ulíc, ako aj areálov škôl a škôlok. Zachytávať ju budú aj vo vybudovaných dažďových záhradách – jazierkach, v ktorých budú vysadené rastliny a do ktorých bude dažďová voda stekať z dažďových zvodov, a taktiež vybudovaním zelených striech na objektoch, kde bude vysadená strešná zeleň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM