Správy Samospráva

Žiar má plány s budovou MsKC: Veľká rekonštrukcia a živá strecha

Mesto si objednalo projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu MsKC. Reč je aj o prvkoch opatrení proti dopadom zmeny klímy, akým je napríklad živá strecha.

Ilustračný obrázok k článku Žiar má plány s budovou MsKC: Veľká rekonštrukcia a živá strecha
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarska samospráva si objednala projektovú dokumentáciu v hodnote 18.000 eur na rekonštrukciu mestského kultúrneho centra (MsKC). Na obnovu budovy, ktorá je pre mesto veľmi energeticky náročná, chce hľadať externé zdroje.

,,Aktuálne sa chceme zapojiť do výzvy z Nórskych fondov, ktorá je zameraná na opatrenia voči klimatickej zmene. Aj keby sme neboli úspešní, tak chceme mať projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu objektu vypracovanú," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.

O potrebe zmodernizovať MsKC hovorí mesto už niekoľko rokov. Energetická náročnosť budovy je spomedzi všetkých mestských objektov najväčšia. Ide o budovu z roku 1988, ktorá je v pôvodnom stave. ,,Rekonštrukciou očakávame výrazné úspory v prevádzke," podotkol Baláž.

Samospráva by chcela riešiť najmä obnovu jej obvodového plášťa, výmenu okien a ďalších výplní, opravu strechy. Baláž načrtol, že na budove by mohla vzniknúť „živá strecha a stena“, teda prvky opatrení proti dopadom zmeny klímy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM