Správy Samospráva

Žiar posilní opatrovateľskú službu: Získalo na ňu viac ako 270 000 eur

Po opatrovateľskej službe je v meste stále väčší dopyt. Projekt, na ktorý získala žiarska samospráva dotáciu, potrvá 26 mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Žiar posilní opatrovateľskú službu: Získalo na ňu viac ako 270 000 eur
Zdroj: TASR

Mesto Žiar nad Hronom získalo 270 180 eur na projekt podpory opatrovateľskej služby. Ide o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Ľudské zdroje. Projekt bude trvať 26 mesiacov, od februára 2019 do marca 2021.

Viac opatrovateliek

Jeho cieľom je prostredníctvom zvyšovania kapacít a skvalitňovania poskytovanej služby vytvárať a rozširovať flexibilný a efektívny systém sociálnych služieb na komunitnej úrovni poskytovaných terénnou formou, priamo v domácnostiach občanov vyžadujúcich dlhodobú starostlivosť.

Vedúca odboru starostlivosti o obyvateľov na mestskom úrade v Žiari nad Hronom Monika Minárová priblížila, že získané prostriedky budú použité na refundáciu mzdových nákladov, ktoré mesto vynakladá na zabezpečenie pracovných miest v tejto oblasti.

Aktuálne poskytuje v meste túto službu 17 opatrovateliek, mestský úrad sa však bude môcť uchádzať o refundáciu nákladov až pre 21 opatrovateliek. ,,Tieto novovzniknuté miesta reflektujú na naše vedomosti, ktoré máme z minulosti a v rámci vyhodnotenia doterajšej agendy vieme, akým tempom sa bude vyvíjať táto sociálna služba," priblížila Minárová.

Po službe je dopyt

Dopyt po opatrovateľskej terénnej službe podľa jej slov veľmi úzko súvisí s možnosťou umiestnenia obyvateľov do pobytových zariadení. ,,Situácia je v súčasnosti veľmi ťažká, čakacie doby sú veľmi dlhé, zariadenia majú poradovníky, čiže veľa ľudí ostáva v prirodzenom prostredí a nemá sa o nich kto postarať, takže aj my to cítime, že nápor na opatrovateľskú službu je dosť veľký," poznamenala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM