Barbara Dallosová Správy

Žiar proti potkanom celoplošne nebojuje už niekoľko rokov: Pozrite, čo na to hygienici

Obvyklým spôsobom regulácie živočíšnych škodcov je preventívna deratizácia. Mnoho mestských samospráv k nej pristupuje dvakrát ročne. V Žiari to ale funguje inak. Čo teda robiť, ak máte pocit, že sa na vašom sídlisku premnožili myši či potkany?

Ilustračný obrázok k článku Žiar proti potkanom celoplošne nebojuje už niekoľko rokov: Pozrite, čo na to hygienici
Zdroj: TASR

Žiar VZN o deratizácii nemá

Mnohé mestské radnice si dávajú robiť preventívny monitoring, ktorý odhalí nepríjemné zistenia o výskyte živočíšnych škodcov. Týmto spôsobom našli napríklad v krajskej Banskej Bystrici túto jar až 27 ohnísk s výskytom hlodavcov.

V minulosti mala aj žiarska samospráva všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré slúžilo ako preventívne opatrenie na výkon deratizácie dvakrát ročne, v jarných a jesenných mesiacoch. Dnes už naše mesto právomoc nariadiť celoplošnú deratizáciu nemá. ,,Toto VZN bolo pred niekoľkými rokmi zrušené. V súčasnosti sa deratizácia rieši prostredníctvom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)," uviedol vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Ako ďalej vysvetlil, po zániku spomínaného VZN mesto nariaďuje deratizáciu už len v objektoch na území mesta, ktoré ma vo vlastníctve, a to obvykle raz ročne.

Hlodavce sa mali vyskytnúť v obchode

Deratizáciu teda na území mesta nariaďujú hygienici. Mesto i občania môžu na RÚVZ podať podnet, ak majú pocit, že je na deratizáciu v tej ktorej lokalite dôvod. Podľa slov samotných hygienikov sa však zdá, že takéto problémy so škodcami mesto v posledných rokoch nemáva.

,,V tomto roku sme nenariaďovali vykonanie regulácie živočíšnych škodcov, pretože do dnešného dňa sme obdržali len jeden podnet k výskytu hlodavcov, no to bolo priamo v obchodnej sieti. Pri šetrení opodstatnenosti podania sa hlodavce ani ich exkrementy nenašli a v obchodnej sieti sa vykonáva priebežná deratizácia odborne spôsobilou osobou," informovala Eva Striežová z RÚVZ v Žiari nad Hronom.

Ako Striežová ďalej vysvetlila, problém s ohniskami premnožených hlodavcov sa mestu už niekoľko rokov šťastne vyhýbajú.

,,Nemáme vedomosť o lokalitách, v ktorých by boli hlodavce premnožené, pretože hlásené sme nemali nič okrem spomínaného podnetu. Tak isto za posledné tri roky RÚVZ v Žiari nad Hronom neriešil situáciu týkajúcu sa premnoženia hlodavcov," uviedla hygienička.

Hygienici ale nederatizujú len na základe podnetov obyvateľov či mesta. V zariadeniach, v ktorých vykonávajú podľa zákona štátny zdravotný dozor, dozorujú aj plnenie povinnosti v oblasti dezinfekcie a regulácie škodcov. Ide o objekty, ktoré majú dezinfekciu a reguláciu škodcov zakotvené v prevádzkových poriadkoch a RVÚZ musia preukázať, že ju aj vykonali. ,,Zariadenia bez prevádzkových poriadkov sú v tomto smere dozorované tiež. Prevádzkovatelia predkladajú doklad o vykonanej regulácii škodcov, v prípade opatrení sa im to nariaďuje. RÚVZ nedozoruje byty a domy, v týchto prípadoch je to v kompetencii samotných obyvateľov a spoločenstiev vlastníkov bytov," dodáva na záver Striežová.

Žiar nie je jediným mestom, v ktorom sa proti nežiadúcim škodcom preventívnou deratizáciu nebojuje. Podobné nastavenie majú napríklad aj v Lučenci.

Mohlo by vás zaujímať:

Najčerstvejší výsledok monitoringu hlodavcov vo Zvolene: V akom rozsahu sú zamorené naše sídliská?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM