Martin Károly Rôzne

Žiar skončil na 77. mieste

Žiar nad Hronom 29. októbra - Mesto Žiar nad Hronom zareagovalo na zverejnenie hodnotenia Transparency International Slovensko /TIS/, podľa ktorého sa mesto umiestnilo na 77. priečke. Hodnotila sa úroveň transparentnosti, obsah a množstvo poskytovaný

Najotvorenejšími samosprávami zo sto počtom obyvateľov najväčších samospráv na Slovensku, podľa TIS, sú Šaľa, Banská Bystrica a Martin. Najmenej otvorenými zas Zlaté Moravce, Smižany a Krompachy. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko (TIS) na základe merania rozsahu protikorupčných opatrení ale aj kvality informácií, ktoré mestá poskytujú na svojich webstránkach a pri infožiadostiach. Hodnotených bolo 11 oblastí (od poskytovania informácií, podielu verejnosti na rozhodovaní a verejnom obstarávaní cez personálnu politiku, prenájom bytov a majetku po udeľovanie grantov a dotácií).

Žiar nad Hronom skončil v tomto hodnotení na 77. mieste so známkou D. Parametrom nastavených TIS vyhovel na 33%. /Kompletnú analýzu žiarskych čísel si môžete pozrieť tu: http://samosprava.transparency.sk/sk/city/11182/. Transparency International Slovensko vytklo Žiaru napríklad to, že neprevádzkuje elektronické výberové konania. Martin Baláž, hovorca mesta Žiar nad Hronom, tvrdí že je to pravda, no zároveň dodáva: „Rokovali sme o tejto možnosti už pred rokom, ale táto forma obstarávania by zaťažila mestský rozpočet sumou približne 20 až 30 000 €. V čase krízy sme uprednostnili iné projekty.“ Baláž ďalej zdôrazňuje že mesto vykonáva všetky verejné obstarávania tak, ako káže zákon. „Mali sme tu niekoľko krát kontroly Najvyššieho kontrólneho úradu, Úradu pre verejné obstarávanie. Nikdy nespochybnila žiadna kontrola verejné obstarávanie. nikdy sa tu nenašli žiadne prešľapy a nikdy sme tu nemali kauzy typu "nástenková tender“. zdôrazňuje Baláž.

Baláž má aj výhrady voči niektorým bodom vyhodnotenia. „Máme napríklad prijať dokument alebo VZN o dotáciách a grantoch a zverejniť ho. My ho nielenže máme prijaté, ale aj niekoľko rokov aj zverejnené na stránke."dodáva Baláž. "Hodnotenie TIS berieme ako fakt, z ktorého sa chceme poučiť a samozrejme nechceme už nechceme byť na nejakom 77. mieste.“ uzatvára hovorca Žiaru nad Hronom. /kompletnú rekciu žiarskeho hovorcu môžete pozrieť vo videu/

V správe sa ďalej uvádza že až 82 zo 100 najväčších slovenských samospráv nedosiahlo ani polovicu maximálneho počtu bodov, čo podľa TIS naznačuje vlažný postoj vedenia mnohých miest k transparentnosti a otvorenosti voči občanom. Okrem zvýšenej miery dôvery by transparentnosť napríklad vo verejnom obstarávaní pomohla mestám šetriť peniaze. Elektronické aukcie od roku 2009 napríklad využilo čo i len v jednom prípade iba 41 zo sto skúmaných samospráv. Len 11 miest má na svojich webových stránkach zoznam zmlúv, ktoré uzavreli.

Z výsledkov podľa TIS tiež vyplýva, že v priemere transparentnejšie sú skôr väčšie mestá a skôr samosprávy, ktoré vedú nominanti Strany zelených, SDKÚ-DS či KDH, a v nadpriemere mestá zo Žilinského kraja. Naopak, horšie v otvorenosti sú na tom menšie samosprávy, tie vedené nominantmi ĽS-HZDS, KSS a ANO, a mestá z Košického a Trnavského kraja.

Kompletné výsledky pre všetky samosprávy sú prístupné na stránke: http://samosprava.transparency.sk/

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok Černaj pozval na kontrolu Transparency International http://www.ziar24.sk/news.php?…

Žiar skončil na 77. mieste
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM