Martin Károly Krimi

Žiarčana odviezli za mesto, zbili do bezvedomia a ušli

Vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom začal dňa 23.3.2010 trestné stíhanie pre trestný čin obmedzovania osobnej slobody spáchaný formou spolupáchateľstva a trestný čin ublíženia na zdraví, z ktorých obvinil troch mladých mužov zo Žiaru nad Hronom (21-ročn

Pred podnikom známym ako „Áčko“ si ho za hiphoperské oblečenie začal doberať mladík (17), ktorý údajne patrí ku skupine žiarskych neonacistov. „Navážal sa do neho. Fackoval ho, roztrhal mu bundu aj čiapku. Môj syn sa snažil brániť, no všade naokolo, bohužiaľ, stáli len prívrženci Hitlera,“ povedal na úvod chlapcov otec, ktorý si myslí, že sympatizantov neonacizmu „naštartovala“ synova otázka. „Opýtal sa, či sa boja Rómov, keď sa už navážajú aj do bielych,“ prezradil otec.

Chvíľu nato sa zjavilo auto a štyria mladíci doň násilím donútili chlapca nastúpiť. „V aute už potom zostali len dvaja tínedžeri, môj syn a šofér (22), ktorý ich odviezol za mesto. Myslím, že niekde k Lovčici.“

Tam chlapca vytiahli z auta a sotili na zem. Potom došlo k najhoršiemu! Podľa otcových slov jeden z páchateľov začal chlapca brutálne kopať. „Bol taký surový, že svoje údery smeroval len do hlavy. Syn mal otras mozgu a trieštivú zlomeninu nosa,“ krúti hlavou chlapcov otec, ktorý si uvedomuje, že ohavné konanie mladého neonacistu mohlo jeho syna pripraviť o život. Dodal tiež, že keď násilníci videli, že je jeho syn v bezvedomí, vyzuli mu topánky, niekde ich odhodili a zbabelo ušli.

Keď sa chlapec prebral, bol dezorientovaný. Aj napriek bolesti však vstal a bosý prešiel šesť kilometrov. Tam už spoznal okolie a mobilom zavolal kamarátovi, ktorý ho prišiel vyzdvihnúť autom a odviezol domov.

„Ja som už v tom čase spal, pretože na druhý deň som išiel skoro ráno do práce. Manželka bola pracovne odcestovaná v zahraničí. Celú situáciu teda riešil starší syn,“ pokračuje v rozprávaní Ján. „Asi bolo dobré, že mi to nepovedali hneď večer. Predpokladám, že by som konal v afekte a to by určite nedopadlo dobre,“ vysvetľuje chlapcov otec, ktorý netají svoje pohoršenie. „Je strašné, keď niekto takýmto spôsobom ublíži vášmu dieťaťu. Bol taký dobitý, že sme ho takmer nespoznali. To, čo teraz prežívame, pochopí len rodič…“

Privolaná polícia chlapca odviezla na ošetrenie do nemocnice a potom na políciu. Podľa chlapcovho otca by celá záležitosť mala mať rýchly priebeh vzhľadom na to, že chlapec páchateľov z videnia poznal a vedel aj ich prezývky. Práve ten, ktorý mal chlapca brutálne dokopať, je dokonca študentom žiarskeho gymnázia.

„Bol som za jeho mamou. Ukázať, čo jej syn urobil s tým mojím. Tá to však rázne poprela. Jej syn bol vraj v tom čase mimo mesta,“ povedal Ján, ktorý tiež dodal, že podobné výhovorky použili páchatelia aj pred políciou.

„Tvrdili, že to neboli oni. Cestou z Lovčice sa však zastavili natankovať, takže ich zachytila kamera,“ rozpráva Ján, ktorý by čakal, že mladí neonacisti sa po predložení tohto dôkazu k svojmu nehanebnému činu priznajú. Toho sa však zatiaľ nedočkal. „Tvrdili, že môjho syna chceli vystrašiť a len ho odviezli za mesto, vysadili z auta a odišli,“ povedal na záver Ján, ktorého mladý syn od toho večera s kamarátmi vonku nebol. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Pretože má strach!

(JF)

ilustračne foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM