Barbara Dallosová Rôzne

Žiarčania rozhodli: Kút dýchajúci históriou, na ktorý sme najviac pyšní!

Akú historickú dominantu by ste ukázali turistom v našom meste? Žiarčania rozhodli v hlasovaní.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania rozhodli: Kút dýchajúci históriou, na ktorý sme najviac pyšní!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Žiar nad Hronom je známy najmä vďaka hutníckemu priemyslu. Miestni však dobre vedia, kde v radoch socialistických panelákov sa skrývajú miesta dýchajúce minulosťou. O tom, ktoré samotní obyvatelia považujú za najkrajšie, sme ich nechali rozhodnúť v hlasovaní.

Starý kostol víťazom

Kandidátov na historickú dominantu mesta očami obyvateľov bolo päť – historický Park Štefana Moysesa, renesančno-barokový kaštieľ, tzv. starý kostol, Svätokrížske námestie a Šášovský hrad.

Čitatelia mohli vyjadriť názor priamo v článku a stĺpiky vyjadrujúce počet hlasov začali okamžite rásť. Najviac hlasujúcich sa zhodlo na tom, že historickou pýchou Žiaru nad Hronom je Kostol Povýšenia sv. Kríža, medzi Žiarčanmi známy jednoducho ako starý kostol. Starému kostolu dalo hlas 43,2 percenta hlasujúcich.

Druhý v poradí, s počtom percent 19,7, skončil žiarsky park, treticu uzavrel Šášovský hrad (17,4%).

Osudom skúšaný chrám

Ako hovoria farské záznamy, samotná svätokrížska farnosť je veľmi stará. Prvý známy farár bol Gerard z Parmy (1254–1264). Terajší kostol je však pomerne mladý. Bol postavený približne na miestach starého kostola, ktorý dal zbúrať banskobystrický biskup Gabriel Zerdahelyi. Pôvodný kostol bol veľmi poškodený vojnovými udalosťami a požiarmi, ktoré Svätý Kríž trápili desiatky rokov.

Súčasný klasicistický dvojvežový kostol bol postavený na začiatku 19. storočia. V kostole je krypta, v ktorej je medzi inými pochovaná aj významná osobnosť spätá s naším mestom, banskobystrický biskup a prvý predseda Matice slovenskej, Štefan Moyses. Kostol dýcha špeciálnou atmosférou a je tiež obľúbeným miestom na svadobné obrady.

Titul. foto: ilustračné

Starý kostol: Historická dominanta mesta podľa Žiarčanov
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM