Správy

Žiarčania už triedia aj kuchynský odpad: Mesto chce projekt postupne rozširovať

Do pilotnej fázy bolo zapojených desať stojísk, teraz ich je dvojnásobok. Samospráva chce, aby si Žiarčania zvykli triediť aj odpad z kuchyne.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania už triedia aj kuchynský odpad: Mesto chce projekt postupne rozširovať
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Počet domácností, ktoré sú v Žiari nad Hronom zapojené do zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, chce tunajšia samospráva zvyšovať. Vedúci odboru centra zhodnocovania odpadov mestského úradu v Žiari nad Hronom Ján Vinarčík priblížil, že pilotnú fázu zberu takéhoto odpadu z domácností spustili v septembri minulého roka. Kým na začiatku bolo do zberu zapojených desať stojísk, v súčasnosti ich je raz toľko a ich počet by mal rásť.

,,Do konca roka 2017 bolo vyzbieraných okolo 11 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Predpokladali sme, že ten nárast bude väčší, ale zatiaľ si na to aj ľudia musia zvyknúť," podotkol Vinarčík.

Domácnosti, ktoré sú do zberu tohto odpadu zapojené, vybavilo mesto zbernými nádobami. Odpad potom vysýpajú do zatvárateľných zberových nádob, ktoré majú umiestnené v stojiskách. Podľa Vinarčíka sa niekedy stáva, že je odpad znečistený plastovými, či inými obalmi. Pred spracovaním v bioplynovej stanici sa preto musí najprv vyčistiť. ,,Dá sa však povedať, že sa to postupne zlepšuje a ľudia si na to zvykajú," zhodnotil Vinarčík.

Kým v súčasnosti je tento odpad aj s kuchynským odpadom zo žiarskych škôl a škôlok spracovaný v bioplynovej stanici v Budči, v budúcnosti by ho mali spracovávať v mestskom centre zhodnocovania odpadov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM