Barbara Dallosová Šport Správy

Žiarčania v Dánsku: Štyri talenty nás reprezentovali na prestížnom šampionáte, FOTO

Mestečko na severe Dánska bolo pre štvoricu žiarskych športovcov veľkou výzvou. Prinášame výsledky aj fotky.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania v Dánsku: Štyri talenty nás reprezentovali na prestížnom šampionáte, FOTO
24
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Aalborg, mesto na severe Dánska, bolo dejiskom juniorských Majstrovstiev Európy v karate (8. – 10.2.). Na šampionáte na upršanom severe Európy sa stretlo 1066 najlepších juniorských pretekárov z 51 európskych krajín. Keďže každá krajina môže do jednej kategórie postaviť iba jediného pretekára, súťaž sa pýši vysokou kvalitou.

Žiarska zostava

Do reprezentačného výberu Slovenskej republiky sa nominovali aj štyria pretekári z MŠK Žiar nad Hronom – Nina Jelžová, Natália Rajčanová, Zdenko Vanka a Dominika Veisová. Trio dievčat už na Majstrovstvách Európy v minulosti štartovalo, pre Zdenka to bola reprezentačná premiéra. Všetci štyria si vybojovali účasť v športovom zápase kumite.

Ako vysvetľuje tréner Ľubomír Striežovský, prvý deň šampionátu patril kadetským kategóriám, kde naše mesto zastúpenie nemalo. Náš čas nastal v druhý deň, keď stretli juniorské kategórie, kde ako prvá nastúpila Natália Rajčanová v kategórii junioriek do 53 kg.

,,Natálii sa podarilo po víťazstvách nad Poľskou a Fínskou reprezentantkou prebojovať až do tretieho kola, tu však už nestačila na nemeckú reprezentantku. Keďže Nemka postúpila do finále, Natália ešte nastúpila do repasáže, kde nakoniec skončila na 7. mieste," opisuje výkon svojej zverenkyne žiarsky tréner.

Zdenkova premiéra

Svoju reprezentačnú premiéru skvelým výkonom odštartoval Zdenko Vanka v kategórii juniorov do 76 kg, ktorý sa postupne cez Izraelčana, Rusa a Azerbajdžana prebojoval až do semifinále.

,,Tu už rozhodovali aj skúsenosti a tých mal Francúzsky reprezentant viac. Po tesnej prehre s Francúzom Zdenko nastúpil do priameho boja o bronz s Tureckým reprezentantom, no aj minuloročný Majster Európy bol nad Zdenkove sily. Zdenkov výkon bol reprezentačnými trénermi veľmi kladne hodnotený a zisk 5. miesta* na Majstrovstvách Európy je jeho najväčším výsledkom v jeho pretekárskej kariére," zhodnotil Striežovský.

Cenné body

Posledný deň šampionátu patril našim starším juniorkám. Ostrieľanej Dominike Veisovej /staršie juniorky do 50 kg/ sa v prvom kole nepodarilo prejsť cez Slovinskú reprezentantku. Nina Jelžová /staršie juniorky nad 68 kg/ v prvom kole narazila na neskoršiu víťazku kategórie – reprezentantku z Portugalska. Nina podľa slov žiarskeho trénera v zápase najprv vyhrávala, no na konci zápasu bola úspešnejšia jej súperka. Keďže jej súperka postúpila do finále, Nina nastúpila ešte do repasáže, kde skončila deviata.

,,Žiarčania opäť ukázali svoje kvality, aj keď to tentoraz bolo bez zisku medaily. Umiestnenie sa troch našich pretekárov na bodovaných miestach ich v svetových rebríčkoch posunie vyššie a pre Slovensko sú to cenné body. Taktiež je veľkým plusom, že Nina Jelžová a Natália Rajčanová sa na Majstrovstvách Európy už pár rokov po sebe umiestňujú na bodovaných miestach, čím sa zaraďujú medzi európsku špičku," uzatvára spokojne Striežovský.

Pozn. * – V karate sa 4. miesto neudeľuje, keďže pri vyraďovacom systéme sú udelené 2 tretie miesta, tak ten, čo prehrá o bronz je piaty

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM