Barbara Dallosová Basketbal Šport

Žiarčania v európskej lige: Na turnaj v Debrecíne tak skoro nezabudnú

Žiarske basketbalové talenty majú za sebou výjazd do Debrecína. Víkend u maďarských susedov bol pre nich poriadnou skúškou.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania v európskej lige: Na turnaj v Debrecíne tak skoro nezabudnú
Zdroj: BK MŠK Žiar n. Hronom

Starší žiaci MŠK BK Žiar nad Hronom sa zúčastnili 1. kola európskej ligy mládeže EYBL (European Youth Basketball League) v maďarskom Debrecíne (16.09.2016 – 18.09.2016). Mladí žiarski basketbalisti odohrali štyri neľahké zápasy. Vrátili sa s niekoľkými trpkými prehrami na konte. Tréner ale o turnaji hovorí ako o užitočnom. Chalani už vedia, čo je ich achylovkou.

Rumuni potrápili

Že budú na debrecínskom stretnutí mladé žiarske talenty potiť krv, veštil už prvý zápas s rovesníkmi z Rumunska. S urasteným a fyzicky veľmi dobre disponovaným súperom dokázali držať krok len prvú štvrtinu, ktorú prehrali 13:14. Napriek snahe našich chalanov dominoval súper aj v druhej a tretej štvrtine. Podľa slov trénera Juraja Horvátha k neúspechom prispelo aj to, že dvaja hráči zo základnej rotácie nazbierali rýchlo osobné chyby a zápas nedohrali.

,,Posledná štvrtina bola opäť vyrovnaná, to ale súper už len kontroloval výsledok. Prehra o 29 bodov ukázala, že žiadny zápas nebude ľahký, čo sa na konci prvého kola turnaja aj potvrdilo," skonštatoval Horváth.

Odveký rival

V ďalšom zápase proti tradičnému rivalovi zo Slovenska, družstvu MBA Prievidza posilnenému hráčmi aj z druhých klubov, začali Žiarčania podľa slov trénera nekoncentrovane a až neuveriteľne ustráchane. Naopak, súper hral s ľahkosťou a zodpovedne ako obrane, tak aj v útoku.

,,Ich najlepší piati hráči nastrieľali 81 bodov a stratili 15 lôpt oproti našim piatim, ktorí nastrieľali 67 bodov a stratili neskutočných 31 lôpt. Prebrať sme sa dokázali až v poslednej štvrtine, ktorú sme vyhrali o 16 bodov, no na zvrat v zápase to už nestačilo," opisuje Horváth.

Zdroj: BK MŠK Žiar n. Hronom

Tri prehry Žiarčanov vyhecovali

V treťom zápase proti žiarskemu klubu nastúpilo domáce družstvo Debrecínu. Zápas bol veľmi vyrovnaný až do poslednej štvrtiny, ktorú Žiarčania znovu hrali už bez dvoch hráčov z úzkej rotácie. Ako zhodnotil Juraj Horváth, tlak domácich sme jednoducho nezvládli, chlapci z lavičky sa nedokázali prispôsobiť rýchlej a tvrdej hre súpera a preto 4. štvrtinu prehrali o 19 bodov a celý zápas o 21 bodov.

V poslednom zápase nám los pridelil znova Slovenské družstvo B4SA Inter Bratislava. Žiarčania vyhecovaní troma prehrami chceli za každú cenu zvíťaziť.

,,Do základnej päťky boli nominovaní hráči, ktorí mali najmenšiu minutáž v turnaji a mali držať krok s mladším a fyzicky slabším súperom. Opak bol pravda. Prvú štvrtinu Žiarčania prehrali 26:4. Po tej došlo k prestriedaniu hráčov, čím sa zmenil celý obraz hry. Druhú štvrtinu sme vyhrali 28:5. Darilo sa nám aj v druhej polovici zápasu a do hry sa mohli postupne zapojiť všetci zdraví hráči," opisuje zvrat v pôsobení žiarskeho mužstva na turnaji tréner.

Prvá výhra po troch trpkých prehrách bola pre náš tím balzamom na dušu. Ako však hovorí tréner, aj prehraté zápasy majú svoj zmysel.

,,Tieto ťažké zápasy nám ukázali, že musíme popracovať nielen na basketbalových činnostiach a zručnostiach, ale aj na mentálnej a psychickej pripravenosti našich hráčov, nájsť lídrov tímu, ktorí dokážu v spolupráci s trénerom usmerniť a povzbudiť svojich spoluhráčov a v neposlednej miere si budú držať svoj výkonnostný štandard," vysvetľuje Horváth.

Druhá časť turnaja čaká našich basketbalistov v januári 2017, tiež v Maďarsku. Žiarsky klub odohrá ďalšie štyri kvalitné zápasy proti zahraničným družstvám, ktoré patria k špičkám vo svojich krajinách.

Zdroj: BK MŠK Žiar n. Hronom

Výsledky

MŠK BK ZH – CS U-BT Cluj-Napoca (ROM) 51 : 80 (25:38)
Body: Kucej Hugo 17, Juraj Krét 8, Babiak Jakub 6, Boris Balogh 5, Novák Marek 4, Marek Grochal 4, Martin Holic 3, Golebiowski Matej 3, Švec Jakub 1.
Hrali: Samuel Barcík, Király Pavel , Greguš Juraj,

MŠK BK ZH – MBA Prievidza (SK) 74:89 (27:51)
Body: Kucej Hugo 20, Juraj Krét 16, Golebiowski Matej 14, Novák Marek 13, Marek Grochal 4, Greguš Juraj 4, Babiak Jakub 3,
Hrali: Király Pavel, Švec Jakub, Samuel Barcík, Martin Holic, Boris Balogh

MŠK BK ZH – Debreceni kosárlabda Akademia-DSI (HU) 56:77 (34:26)
Body: Kucej Hugo 16, Juraj Krét 14, Golebiowski Matej 9, Novák Marek 9, Babiak Jakub 4, Marek Grochal 2, Greguš Juraj 2,
Hrali: Király Pavel, Švec Jakub, Martin Holic,

MŠK BK ZH – B4SA Inter Bratislava (SK) 77:65 (32:31)
Body: Juraj Krét 19, Novák Marek 14, Babiak Jakub 14, Greguš Juraj 11, Kucej Hugo 7, Marek Grochal 4, Golebiowski Matej 4, Samuel Barcík 2, Švec Jakub 2,
Hrali: Király Pavel, Martin Holic,

European Youth Basketball League: Žiačania sa vrátili s cennými skúsenosťami
11
Galéria
Zdroj: BK MŠK Žiar n. Hronom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM