Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarčania vyšli do ulíc: Pietna spomienka na námestí, FOTO, VIDEO

Žiarčania si v centre mesta uctili zosnulého novinára a jeho snúbenicu. Prinášame FOTO a VIDEO z pietneho stretnutia.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania vyšli do ulíc: Pietna spomienka na námestí, FOTO, VIDEO
15
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Žiar nad Hronom patril k šnúre miest, v ktorých sa 21. februára 2019, rok od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, uskutočnilo pietne zhromaždenie pod hlavičkou iniciatívy Za slušné Slovensko. Žiarčania i ľudia z okolia sa stretli podvečer na Námestí Matice slovenskej.

Ľudia sa v centre zbiehali už krátko pred piatou, začiatok pietnej spomienky sprevádzalo posledné popoludňajšie slnko. Úlohy rečníčky sa ujala organizátorka žiarskych protestov Michaela Čilíková, hral a spieval Martin Huba. Po príhovore si Žiarčania uctili pamiatku Jána a Martiny minútou ticha.

Účastníci v rámci spomienkového stretnutia zažínali sviečky pod fotkou obetí vraždy nainštalovanou pri vstupe do bieleho domu. Odhad počtu účastníkov organizátori žiarskeho stretnutia nemajú, na facebookovom evente ešte popoludní prejavilo záujem o podujatie viac než 360 ľudí, vyše 80 ľudí účasť na facebooku potvrdilo.

,,Naše požiadavky trvajú už rok. Stále voláme po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a rovnako po dôveryhodnej vláde,„ uviedli pre TASR predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská a Juraj Šeliga. ,,Chceme poznať mená tých, ktorí si objednali túto vraždu, rovnako budeme pozorne sledovať spôsob vyšetrovania a vytvárať verejný tlak proti politickým zásahom,“ doplnili.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM