Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

Žiarčania zaujali aj v Poľsku: Drsné predstavenie plné emócií, FOTO

Tínedžeri zo žiarskej ZUŠ sa na dosky stovky kilometrov od domova postavili so známym príbehom. Rozprávka so šťastným koncom to však nebola.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania zaujali aj v Poľsku: Drsné predstavenie plné emócií, FOTO
5
Galéria
Zdroj: LDO ZUŠ Žiar n. Hronom

Žiaci Literárno-dramatického odboru (LDO) ZUŠ Zity Strnadovej Parákovej v Žiari nad Hronom majú za sebou cennú skúsenosť. Spolu s mladými divadelníkmi z kremnickej ZUŠky cestovali na severovýchod Poľska do mesta Suwalki. Žiarčania si tak skúsili odohrať predstavenie na pódiu stovky kilometrov vzdialenom od dosiek, ktoré poznajú. Na úspechy žiarskych divadelníkov v Suwalki sme sa pýtali Natálie Novotnej zo žiarskeho LDO, ktorá sa podpísala pod réžiu predstavenia Dievčatko so zápalkami.

Čo čakalo divadelníkov z niekoľkých krají v Suwalki?

Bol to XVII Medzinárodný festival detského a mládežníckeho divadla Wigraszek 2018 – slovo Wigraszek. Koná sa už tradične v Suwalki na severovýchode krajiny. Zúčastňujú sa na ňom divadelné súbory nie len z Poľska ale aj z Ukrajiny, Bieloruska, Litvy a my zo Slovenska. Celkovo bolo odprezentovaných 18 divadelných súťažných predstavení. Okrem toho sme mohli vidieť niekoľko diavdelných predstavení mimo súťaž.

V akej zostave ste tam vyrážali?

Od nás sa festivalu zúčastnilo 14 detí vo veku 11 až 16 rokov. Všetko sú to žiaci našej žiarskej ZUŠ a všetci navštevujúci LDO.

Na festival ste šli s predstavením so známym motívom Dievčatko so zápalkami…

Áno. Toto predstavenie vzniklo ešte na jeseň v roku 2016 ako pohybová, čiže nonverbálna inscenácia na hudbu podľa rozprávky od H. CH. Andersena. Keďže v inscenácii nepadne ani jedno slovo, je veľmi dôležité presné interpretovanie emócie detskými hercami, ich presný pohyb, ktorým znázorňovali jednotlivé akcie – keďže jedinou rekvizitou je červená šatka. Dôležitou je aj vizuálna stránka, tzv. divadelné obrazy a hudba, ktorá to všetko umocňuje.

Aké iné prehliadky ste ešte s Dievčatkom absolvovali?

S touto inscenáciou sme sa zúčastnili Festivalu PAN v Liptovskom Mikuláši ešte v roku 2016, potom na jar roku 2017 sme prešli postupovou prehliadkou detskej dramatickej tvorivosti od regionálnych súťaží až na celoslovenskú súťaž Zlatá priadka v Šali 2017.

Nejde zrovna o veselý príbeh so šťastným koncom. V čom podľa teba spočíva sila tohto predstavenia?

Keď som bola malá, myslela som si, že u nás chudobné deti, ktoré sú odstrkované inými deťmi, ale aj dospelými, nie sú. Žiaľ, aktuálnosť témy Dievčatka so zápalkami je stála. Navyše, v origináli rozprávky je aj týranie dieťaťa rodičom alkoholikom.

Rozhodli sme sa toto všetko ukázať v inscenácii. Zároveň sa v nej nerozpráva a diváci si mohli domyslieť dialógy čo, každého ešte viac vťahuje do príbehu a silno napomáha aj zvolená hudba od Ludovica Einaudi.

Téma známeho námetu je aj dnes veľmi aktuálna.
Téma známeho námetu je aj dnes veľmi aktuálna. / Zdroj: LDO ZUŠ Žiar n. Hronom

Ako ste sa s predstavením v Poľsku obišli?

Na festivale v Poľsku sme získali Čestné uznanie, oni to označujú ako Wyróznienie.

Z odchovancov LDO nemusia byť nutne herci. Do akých vôd mieria vaši absolventi?

Presne tak, nemusia. Širokospektrálnosť štúdia v LDO potvrdzujú všetci jeho absolventi, ktorí hovoria o silnom základe do života. Prostredníctvom divadelnej praxe získavajú aj skvelé komunikačné zručnosti, naučia sa prezentovať samých seba. Sú sebavedomí, vedia, v čom sú dobrí a v čom sa majú zlepšovať, vedia, čo je ich ,,káva". Odnesú si množstvo vecí, ktoré sa im zídu v bežnom živote, nech sa uplatnia v akomkoľvek odbore. Na náš odbor sa môžu prihlásiť malé i veľké deti, hlavne teraz, na začiatku septembra do 13. 9. Nič ale nie je stratené, ak sa nejaký jednotlivec rozhodne i trochu neskôr. U nás študujú deti od 6 rokov a prihlásiť sa môžu až do dospelosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM