Katarína Reiterová Rôzne

Žiarovky hľadajú regionálnych farmárov. Poctivé potraviny sú čoraz vzácnejšie...

Neformálna skupina Žiarovky je už v meste pomerne známe. Tentokrát sa ľudia z tohto zoskupenia rozhodli zorganizovať Food Revolution Day aj v Žiari nad Hronom, a preto hľadajú nielen farmárov, ale aj predajcov a výrobcov poctivých potravín.

Ilustračný obrázok k článku Žiarovky hľadajú regionálnych farmárov. Poctivé potraviny sú čoraz vzácnejšie...
Foto: Iveta Hrabovská

Svoje podujatie nazvali Povstanie domáceho jedla a uskutoční sa 18. mája. Po prvýkrát sa Food Revolution Day uskutočnil ešte vlani, 19. mája, na popud populárneho kuchára a aktivistu Jamieho Olivera. „Hlavným cieľom tejto celosvetovej kampane je primäť ľudí hovoriť o skutočnom jedle a vzdelávaní v stravovaní prostredníctvom podujatí, večerí s priateľmi, v školách, v práci, v komunitách,“ vysvetľuje členka Žiaroviek Kamila Beňová a dodáva, že ideovým zámerom kampane je návrat ľudí k vareniu, ako aj celková podpora nielen zdravých, ale aj lokálnych potravín, ktoré sú ekologickejšie.

Farmári hláste sa!

Žiarovky organizujú svoj Food Revolution Day, a to 18. mája v Klube ´84 v Žiari. Práve z tohto dôvodu vyzvali predčasom lokálnych farmárov, predajcov a výrobcov akýchkoľvek poctivých potravín nielen zo Žiaru, ale aj z Kremnice, Žarnovice, Novej Bane, Banskej Štiavnice, Handlovej či Zvolena.

„Ukázalo sa ale, že buď tu takýchto farmárov, predajcov, výrobcov nemáme toľko, alebo nechcú byť z nejakého dôvodu propagovaní,“ uviedla Beňová a dodala, že: „Mysleli sme si na začiatku, že to nebude až taký problém a hlavne sme do toho šli s tým, že my sami sme sa chceli dozvedieť, kde všade tu v okolí si môžeme takéto produkty kúpiť, lebo v Žiari je to naozaj problém. Možno sa situácia zmení práve vďaka novootvoreným Farmárskym potravinám, uvidíme. Zatiaľ pripravujeme informačný leták s kontaktmi tých, ktorí sa nám prihlásili, ktorý budeme rozdávať na akcii. Ešte stále zostáva pár dní, kým tvorbu letáku uzavrieme. Tlač tohto letáku, ako aj akciu celú, podporilo mesto Žiar nad Hronom i Nadácia Orange v rámci Grantového programu pre optimistov.“

Jedlo si pripravíme sami

Avšak celá akcia má viacero línií, nielen túto „farmársku“. „Rovnako dôležitá je pre nás aj „komunitná“ línia, ktorá znamená to, že ľudia si sami prinesú jedlo, o ktoré sa vzájomne podelíme, no a tiež „vzdelávacia“, čo sú všetky prezentácie, prednášky a premietania zaradené v programe, ktorá možno najviac ľudí pritiahne nakoniec,“ vysvetľuje ďalej Kamila Beňová.

Zapojených až 664 miest

V roku 2012 sa do FRD zapojilo 62 krajín a 664 miest. Aktuálne má kampaň 450 ambasádorov na celom svete, za Slovensko ho zastupuje ambasádorka Jemine. Podujatie sa uskutoční originálne 17. mája tohto roku. Žiar nad Hronom bude jedným z viacerých slovenských miest, kde bude kampaň v roku 2013 prebiehať, práve pod záštitou národnej ambasádorky (žiarsky termín sa z viacerých dôvodov presunul o deň neskôr, na sobotu).

Ilustračné foto

food day
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM