Barbara Dallosová Správy

Žiarovky s ďalším projektom: Žiarčania môžu ľuďom na úteku poslať odkaz na plátenej taške

Neformálna komunita Žiarovky spúšta v našom meste niekoľko dobrovoľníckych aktivít. Zbierku mydla a uterákov pre ľudí na úteku zakončia akciou s naozaj nezvyčajným workshopom.

Ilustračný obrázok k článku Žiarovky s ďalším projektom: Žiarčania môžu ľuďom na úteku poslať odkaz na plátenej taške
Zdroj: TASR

Do Týždňa dobrovoľníctva, ktorý realizuje Centrum dobrovoľníctva v Banskej Bystrici 16.-22. septembra, sa tento rok aktívne zapojí aj žiarska neformálna komunita Žiarovky. ,,Pripájame sa sériou vlastných aktivít pod názvom Vyfarbuj s nami // v žiari!, ktoré budú prebiehať v tomto týždni, v spolupráci s ďalšími subjektmi v meste," informovala Kamila Beňová zo Žiaroviek.

Taška ako odkaz

V piatok 4. septembra spustili Žiarovky lokálnu zbierku hygienických potrieb a uterákov pre ľudí na úteku s názvom Mydlo & Uterák. ,,Zbierkou chceme reagovať na aktuálne spoločenské dianie a pripájame sa tým k celoslovenskej Výzve na ľudskosť. Zbierka je symbolickým gestom solidarity s ľuďmi, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii," vysvetlila Beňová. Písali sme TU.

Zbierka sa skončí 18. septembra na akcii Taška /nie/ je ťažká!, kde bude spojená s workshopom, na ktorom si ľudia budú môcť za symbolickú sumu kúpiť plátenú tašku a podľa seba ju ozdobiť či poslať na nej odkaz. Tašky budú naplnené vyzbieranými vecami a odovzdané podľa aktuálnych potrieb niektorej z neziskových organizácií.

Vo večerných hodinách na akcii premietnu film s utečeneckou tematikou Nora spieva pre Sýriu (Holandsko, 2014).

3× inak

,,Týždeň dobrovoľníctva spúšťame v stredu (16.9.) diskusiou s názvom O dobrovoľníctve 3× inak, kde chceme dať priestor rôznym pohľadom na dobrovoľníctvo. Okrem samotných žiaroviek sa predstaví žiarsky Infobod dobrovoľníctva, aktivity Mládežníckeho parlamentu a dobrovoľníčka bude hovoriť o svojich skúsenostiach s dobrovoľníckymi pobytmi v zahraničí," priblížila Beňová.

Ako ďalej uviedla, diskusiou chcú organizátori vytvoriť priestor na výmenu informácií i skúseností, ľudia sa môžu dozvedieť, čo dobrovoľníctvo je, ako sa stať dobrovoľníkom, či o možnostiach dobrovoľníckych aktivít, ale najmä vytvoriť priestor na vzájomnú inšpiráciu a motiváciu. Po diskusii je naplánované premietanie dokumentárneho filmu Na sever od Slnka (Nórsko, 2012) s tematikou dobrovoľníctva a ekológie.

Jazykové kaviarne ako čerešnička

Vo štvrtok 17. septembra v Antikvariáte Tuborgaha premietnu inšpiratívny dokumentárny film Muž, ktorý sadí stromy (Česko, 2013), opäť s tematikou dobrovoľníctva a ochrany prírody.

,,Týždeň ukončíme dvoma jazykovými kaviarňami v Shanti Art Café, ktoré v spolupráci s lektorkami pravidelne organizujeme od roku 2014 pod názvom jazyková Shantiareň. V utorok 22.9. o 17:00 hod. to bude španielska Shantiareň a v stredu 23.9. o 18:00 hod. francúzska jazyková Shantiareň," dodala Beňová s tým, že podujatia svojím komunitným charakterom a konceptom neformálneho a vzájomného učenia sa cudzích jazykov, ako aj dobrovoľníckej práce samotných lektoriek, celý týždeň vhodne doplnia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM