Správy

Žiarska firma dobíja trh v exotických krajinách: Čím tak zaujala?

V Nepále, Patagónii, Botswane, Austrálii, najnovšie i v Kazachstane a v mnohých ďalších kútoch sveta. Tam všade nájdete žiarske výrobky.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska firma dobíja trh v exotických krajinách: Čím tak zaujala?
Zdroj: TASR

Ploché slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU Žiar, s.r.o., uspeli v Kazachstane. Žiarske výrobky pritom nájdete v rôznych exotických kútoch sveta, a to aj v extrémnych podmienkach.

Pre vedcov

Ako informoval Ján Tomčiak, konzultant projektu z THERMO|SOLARU, na zabezpečenie teplej vody pre ubytovaných vedeckých pracovníkov Nazarbajevovej univerzity v hlavnom meste Astana je určených 210 slnečných kolektorov TS 300 s príslušen­stvom. A kazašský partner začína s využitím žiarskych komponentov, doplnených materiálmi z miestnych zdrojov, montovať slnečné kolektory aj priamo v Kazachstane.

,,Ide o perspektívny trh, keďže Kazachstan je veľmi rozľahlou krajinou a využívanie slnečnej energie je tu zatiaľ minimálne," vysvetľuje Tomčiak.

Žiarske kolektory nájdete aj v Nepále či Káhire

Spolupráca s Kazachstanom je už druhou tohtoročnou významnou zahraničnou zakázkou. Začiatkom júla sa uskutočnila dodávka slnečných kolektorov a ďalších zariadení pre zaujímavú solárnu inštaláciu v Bielorusku. V Mogiľove sa stavia prvý svojho druhu v Bielorusku vzorový energeticky úsporný bytový dom. Celý projekt prebieha v rámci rozvojového programu OSN a je aj takto financovaný. Budovaný objekt je naprojektovaný s využitím najrôznejších ekologických a energiu a prírodné zdroje šetriacich technológií. Teplú vodu pre budúcich obyvateľov budú zabezpečovať slnečné kolektory s celkovou plochou 465m2 umiestnené na streche tejto desaťposchodovej budovy.

Ploché slnečné kolektory z produkcie žiarskej firmy pracujú dlhé roky v extrémnych horských, púštnych, či mrazivých podmienkach v 50 krajinách celého sveta. Pracujú napríklad v Nepále, Patagónii, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Marrákeši, Káhire na Zugspitze.

Pred niekoľkými rokmi v Chile odolalo cca 300 plochých kolektorov zo Žiaru bez problémov zemetraseniu, ktoré poškodilo mnohé konkurenčné trubicové kolektory v rovnakej lokalite.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM