Barbara Dallosová Rôzne

Žiarska muzikantka Dominika (32) sa vydáva na nevšedné turné: Gitaru naloží na bajk a obehne tak Slovensko!

Desať dní a niekoľko stoviek kilometrov. Dominika Fričová sa rozhodla presuny medzi šiestimi koncertnými mestami vyriešiť po svojom. Prešliape ich na bicykli. Veselá hudobníčka sa smeje, že momentálne študuje, ako sa opravuje defekt...

Ilustračný obrázok k článku Žiarska muzikantka Dominika (32) sa vydáva na nevšedné turné: Gitaru naloží na bajk a obehne tak Slovensko!
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci Dominiku mnohí poznajú najmä ako dievča s gitarou, živí ju niečo celkom iné než hudba. Dominika je totiž vedkyňa. Už ako 27-ročná mala tri doktoráty, v súčasnosti pracuje v Ústave molekulárnej genetiky v Prahe. Viac čítajte v ROZHOVORE.

Naposledy meno talentovanej Žiarčanky rezonovalo, keď sa jej pesnička Rôzne druhy ľudí mimoriadne statočne držala v Demovnici Rádia FM. V súťaži aj vďaka podpore hrdých Žiarčanov vydržala 10 týždňov. ,,Bola som veľmi potešená a aj úprimne prekvapená, že až tak dlho. Myslím, že pre jednotlivca je ťažšie zohnať toľko hlasov ako pre kapelu, keď každý z členov lobuje u svojich známych," reagovala na úspech Dominika. Symboliku možno vidieť i v tom, že v klipe k pesničke je tiež ústredným motívom dievča na bicykli. Dominika sa totiž práve na tomto dopravnom prostriedku vydáva na svoju letnú šnúru.

Na vytunovanom bicykli

Teraz sa Dominika rozhodla potešiť svojou hudbou ľudí v niekoľkých slovenských mestách, nebude to však obyčajné turné. Na šnúre sa nenechá vyvážať a všetky vzdialenosti medzi koncertnými mestami si poctivo odšliape na bicykli. Ten pred trasou musí absolvovať aj isté vylepšenia.

,,Zohnala som si taký vozík, ktorý sa pripevní za zadné koleso, volá sa to „extra koleso“, do neho naložím gitaru. Seba naložím na sedadlo a ide sa. Verím, že to pôjde a že sa nič po ceste nestane. Momentálne študujem youtube videá ako opraviť defekt. Celkovo by som mala prejsť cez 350 km, ale ako poznám moje orientačné schopnosti, odhadujem, že to bude viac,“ hovorí s úsmevom.

Z domu domov…

To je názov Dominikinej letnej koncertnej šnúry. Hoci Dominika žije v Prahe, srdcom je stále Žiarčnaka a ako už samotný názov napovedá, Žiar bude hrať dôležitú úlohu. Je totiž štartom i cieľom jej hudobno-cyklistického dobrodružstva.

Dominika naloží gitaru 29.6. v Žiari a vydáva sa rovno do Zvolena, kde ešte v ten istý deň odohrá koncert v Kafé Džezva. 30.6. pokračuje koncertom v Klube HaD v Banskej Bystrici, 3.7. v Groteska café v Poprade, 5.7. v Diere do sveta v Liptovskom Mikuláši, 7.7. v Akropole v Kremnici a 8.7. sa Dominika vráti do Žiaru, kde dá za turné bodku posledným koncertom U Shakespeara.

Rovnako ako výťažok z benefičného Koncertu pre Karolínku, na ktorom vystúpi mnoho žiarskych hudobníkov, i výťažok z Dominikinho žiarskeho vystúpenia poputuje na pomoc Karolínke Šimkovej.

Keď bude pršať? Zmoknem.

Dominika tvrdí, že na športovo náročné turné fyzičku nijak špeciálne netrénovala. Bicykel jej totiž nie je cudzí ani vo všedné dni. ,,V Prahe chodievam, hoci nie vždy, do práce na bicykli, to je viac-menej všetko. Na bicykel som sa „naučila“ počas môjho pobytu v Kodani. Tam som objavila, že sa s ním dá chodiť aj do roboty a na nákupy, nie len na výlety. Bicyklovanie milujem a to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla urobiť túto cyklotúru takýmto spôsobom. Už dlhšiu dobu behávam, zabehla som doposiaľ štyri maratóny, dúfam, že táto kondička mi bude stačiť. Uvidíme ako to zvládne môj zadok," smeje sa hudobníčka.

Na otázku, čo bude robiť, ak sa rozprší, sa Dominika usmiala a mykla plecom: ,,Tak zmoknem."

Foto: súkromný archív D.Fričovej

Neobyčajná šnúra Dominiky Fričovej štartuje i končí v Žiari
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM