Barbara Dallosová Správy

Žiarska pôrodnica po sťahovaní: Pre mamičky chystajú nové priestory, FOTO vnútri

Po presune gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia z Banskej Štiavnice do Žiaru nad Hronom chystá žiarska nemocnica zmeny. Pre rodičky pribudnú nové priestory.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska pôrodnica po sťahovaní: Pre mamičky chystajú nové priestory, FOTO vnútri
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie z Banskej Štiavnice pred niekoľkými dňami oficiálne prebrala nemocnica v Žiari nad Hronom. Aj v súvislosti s týmito udalosťami chystá Sieť nemocníc Svet zdravia pre fungovanie oddelenia ďalšie priestory.

Šesť nových izieb

Po prebiehajúcej rekonštrukcii má byť pre rodičky k dispozícii ďalších šesť izieb s celkom desiatimi lôžkami. Izby sa nachádzajú v priestoroch bývalej jednodňovej chirurgie.

,,Vieme, že banskoštiavnická nemocnica a jej nadštandard súvisel aj s priestorovým usporiadaním a komfortom, aký bol poskytovaný mamičkám. Preto otvárame znovu toto oddelenie, ktoré bude prispôsobené novým podmienkam," uviedla riaditeľka žiarskej nemocnice Eva Páleníková.

Ako pokračovala riaditeľka, všetky izby spĺňajú vyšší štandard, dve z nich sú ale nadštandardné i v tom, že sú určené aj pre pobyt partnera alebo blízkej osoby rodičky. Takýto nadštandard bude za príplatok.

Každá izba má samostatné sociálne zariadenie, priestory sú stále vo fáze rekonštrukcie.

,,Čakáme na nábytok, je to vymaľované, opravujú sa všetky veci, ktoré tu nie sú v poriadku. Predpokladáme, že do šiestich týždňov by sme to mali otvoriť," avizovala riaditeľka s tým, že v pôvodných priestoroch žiarskej pôrodnice sa zatiaľ nič nemení a zostáva funkčné v kapacite 25 lôžok.

Zábery práve rekonštruovaných priestorov, v ktorých v budúcnosti vznikne nové oddelenie, si pozrite v našej fotogalérii.

Počet pôrodov stúpol

Ako ubezpečilo vedenie nemocnice, v nových priestoroch bude môcť byť mamička počas celého pobytu v nemocnici pri svojom bábätku. ,,Matka, v prípade, že bude všetko zdravotne v poriadku, bude so svojím dieťatkom od narodenia až po odchod z nemocnice, bábätko nebude umiestnené na žiadnom inom pôrodníckom oddelení," uviedla.

Štiavnickú pôrodnicu zastrešuje tá žiarska len niekoľko dní. Podľa sestry z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Emílie Šipikalovej evidujú v Žiari zvýšený počet pôrodov, ide však o dlhodobejší tren­d.

,,Za mesiac apríl sme mali zvýšený počet pôrodov, mesiac ešte neskončil a už máme taký počet pôrodov, ako po iné mesiace. Ale trend zvyšovania počtu pôrodov už pociťujeme dlhšiu dobu," uviedla s tým, že tento fakt nesúvisí len so sťahovaním štiavnickej pôrodnice do Žiaru nad Hronom.

Môže vás zaujímať:

Zásadná zmena v žiarskej nemocnici: Do schátraného pavilónu duchov chcú vraziť milióny eur

Rekonštrukcia v žiarskej nemocnici: Toto budú nové priestory pre rodičky
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM