Správy

Žiarska radnica chce začať využívať dažďovú vodu: Ako to má fungovať?

Mesto pripravuje projekt, s ktorým sa chce uchádzať o európske peniaze. Vodu chce zachytávať z niekoľkých budov v meste.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska radnica chce začať využívať dažďovú vodu: Ako to má fungovať?
Zdroj: TASR

V Žiari nad Hronom chcú zachytávať a ďalej využívať dažďovú vodu z mestských objektov. Na projekt by chcela samospráva získať prostriedky z eurofondov, aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu, za ktorú podľa zverejnených dokumentov zaplatí 17 880 eur.

,,Na opatrenia súvisiace so zhromažďovaním dažďovej vody by mala byť tento rok vyhlásená výzva z operačného programu Kvalita životného prostredia," priblížil hovorca mesta Martin Baláž s tým, že sa do nej chce mesto zapojiť a uchádzať sa o prostriedky na vybudovanie takéhoto systému.

Malo by ísť o zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov, akými sú materské a základné školy či zimný štadión, ktorý mesto rekonštruuje. ,,Zatiaľ máme vytypovaných osem mestských objektov, kde by sme chceli zachytávať a využívať dažďovú vodu," podotkol s tým, že možno bude nakoniec týchto objektov viac.

Dažďová voda by mala byť zachytávaná a zvádzaná do nádrží, aby sa potom mohla využívať na zavlažovanie či v malých dažďových záhradách, ktoré budú tvoriť umelo vytvorené jazierka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM