Barbara Dallosová Správy Správy

Žiarska stredná škola bude lákať študentov na nový odbor: Podobný gymnáziu, no predsa iný

Okrem zdvojnásobenia počtu učebných miest v systéme duálneho vzdelávania má na jednej zo žiarskych stredných škôl pribudnúť aj nový odbor. Taký, aký sme tu ešte nemali.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska stredná škola bude lákať študentov na nový odbor: Podobný gymnáziu, no predsa iný
Zdroj: TASR

Súkromná stredná odborná škola technická (SSOŠT) v Žiari nad Hronom plánuje v budúcom školskom roku zdvojnásobiť počet učebných miest v systéme duálneho vzdelávania. Marcel Pecník, riaditeľ záujmového združenia právnických osôb InTech Žiar nad Hronom, ktoré je zriaďovateľom školy, hovorí aj o postupnej transformácii školy. Jej súčasťou by mal byť vznik nového odboru.

Okrem Žiaru aj Kremnica a Zvolen

,,Už teraz vieme povedať, že budeme poskytovať o niečo viac učebných miest, ako sme poskytovali na začiatku tohto školského roka. Bude to zhruba 50 učebných miest, ktoré budú vo firmách InTechu a ďalších blízkych firmách," podotkol Pecník s tým, že medzi nimi nie sú len žiarske firmy, ale aj podniky z okolitých miest ako Kremnica či Zvolen.

V súčasnosti škola ponúka v systéme duálneho vzdelávania 26 učebných miest. ,,Toto vzdelávanie poskytujeme v klasických odboroch ako mechanik mechatronik, mechanik nastavovač, hutník operátor, operátor strojárskej výroby ale novinkou pre tento rok bude programátor strojov a zariadení," dodal Pecník s tým, že škola tak reflektuje na priamu požiadavku zamestnávateľov.

Technické lýceum

Pecník zároveň načrtol, že školu, ktorá nie je v oblasti duálneho vzdelávania nováčikom, čaká postupná transformácia. Cieľom je, aby jej absolventi pokračovali ďalej v štúdiu na vysokých školách. V súčasnosti je totiž ich počet podľa Pecníka nižší.

,,V tomto duchu chceme čo najskôr otvoriť a študentom ponúknuť aj odbor Technické lýceum, čo je akoby ekvivalent gymnázia, ale v technickom smere," dodal Pecník.

Od roku 2008 je zriaďovateľom školy záujmové združenie právnických osôb InTech Žiar nad Hronom, ktorého členmi sú aj niektoré spoločnosti v Žiari nad Hronom. Ide o firmy, ktoré pôsobia najmä v oblasti výroby a spracovania ľahkých kovov a strojárenstva. Všetky sa v minulom roku úspešne certifikovali aj pre poskytovanie duálneho vzdelávania. Firmy sa však na vzdelávaní žiakov SSOŠT podieľali aj pred prijatím zákona o odbornom vzdelávaní, spoločne napríklad tvorili školské vzdelávacie programy, či poskytovali odborné výcviky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM