Barbara Dallosová Kultúra

Žiarske fašiangy sa blížia: Primátor bude hostiť pálenkou, prídu aj ruskí kozáci. Pozrite, čo všetko nás čaká

Fašiangy, teda čas medzi Tromi kráľmi a Popolcovou stredou, sa majú niesť v duchu hodovania a zábavy. Nečudo, hneď po pochovaní basy má totiž nastať 40 pôstnych dní. V Žiari vyvrcholí veselé obdobie zavŕši v utorok 17. februára Fašiangovou veselicou. Pozrite, čo vás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Žiarske fašiangy sa blížia: Primátor bude hostiť pálenkou, prídu aj ruskí kozáci. Pozrite, čo všetko nás čaká
Zdroj: TASR

Tradičný bujarý sprievod v réžii žiarskeho MsKC sa bude niesť mestom v utorok 17. feburára. Program ktorý sa rozbehne na námestí bude ďalej pokračovať priamo v Hlavnej sále MsKC. A to aj so zvláštnymi hosťami.

Pridať sa môže každý

,,Sprievod bude štartovať o 15:00 pred MsKC a vyberie sa smerom k Námestiu Matice Slovenskej. Súčasťou sprievodu bude spevácka skupina Sekera, folklórny súbor Hron, ale aj detské súbory Hronček a Hroniarik. Pridať sa samozrejme môže ktokoľvek," hovorí zástupkyňa riaditeľky MsKC Alena Kršiaková.

Na námestí už bude podľa Kršiakovej rozospievaný sprievod čakať samotný primátor. ,,Príchod na námestie predpokladáme okolo 15:30. Tam už bude čakať primátor, ktorý ešte pred pochovaním basy fašiangovníkov pohostí slaninou a samozrejme aj nejakou tou pálenkou," vysvetľuje zástupkyňa riaditeľky.

Na námestí budú na fašiangujúcich Žiarčanov čakať aj stánky s občerstvením, ktoré budú lákať na voňavé hodové dobroty.

Vzácni hostia

V centre mesta sa ale program ešte nekončí. V Hlavnej sále MsKC sa o 18:00 začne druhá časť Fašiangovej veselice. ,,Vystúpi spevácky súbor Sekera, folklórny súbor Hron a napokon exkluzívni hostia, sólisti Donského kozáckeho chóru," informovala Kršiaková.

Tí prinesú kúsok života kozákov rovno do Hlavnej sály. Piesne dravé a pokojné ako neviazaná rieka DON – srdce, telo a duša kozákov.

Čítajte tiež: Už teraz si zapisujte do kalendárov: Prehľadný ZOZNAM februárových akcií v Žiari

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM