Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarske planetárium so špeciálnym programom: V tento deň sa tam oplatí vybehnúť!

Bohatý program, bezplatný vstup a tajomné večerné pozorovanie oblohy. Žiarske planetárium chystá deň so špeciálnym programom.

Ilustračný obrázok k článku Žiarske planetárium so špeciálnym programom: V tento deň sa tam oplatí vybehnúť!
Zdroj: TASR

Začiatok astronomickej jari, ktorý poznáme pod názvom jarná rovnodennosť, otvorí hvezdárne po celom Slovensku. Ako informuje Slovenský zväz astronómov, najbližší víkend čaká na malých i veľkých návštevníkov takmer vo všetkých centrách popularizácie astronómie, široká paleta prezentácií astronomických, fyzikálnych a prírodovedných programov, prednášok, výstav, premietaní a hravých či vzdelávacích činností.

Nedeľa s bohatým programom

Program k Dňu hvezdární a planetárií chystá aj Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, a to v nedeľu (18.3.) od druhej poobede.

,,Čaká na vás prezentácia slnečnej sústavy a diania na nočnej oblohe v novom digitálnom planetáriu, komentovaná ukážka simulácie letu na obežnú dráhu Zeme, planéty v 3D zobrazení a pre najmenších hry a súťaže s astronomickou tematikou," láka žiarske planetárium na svojich oficiálnych stránkach.

Ak bude priať počasie, návštevníci môžu tiež pozorovať Slnko a večernú oblohu prostredníctvom astronomickej techniky s výkladom odborného pracovníka. Ako uvádza planetárium, vstup v rámci Dňa hvezdární a planetárií je zdarma.

Kedy presne nastane jarná rovnodennosť?

Hoci žiarske planetárium otvorí dvere v nedeľu, jarná rovnodennosť, teda začiatok astronomickej jari, nastane podľa informácií od Slovenského zväzu astronómov až 20. marca o 17. hodine a 16. minúte.

,,Slnko sa na svojej dráhe (ekliptike) dostane presne na nebeský rovník, vychádza na východe (východnom bode) a zapadá na západe (západnom bode). Vstupuje do znamenia Barana (je však v súhvezdí Ryby), dĺžka dňa a noci je rovnaká, trvá 12 hodín a na severnom póle začína polárny deň. Po jarnej rovnodennosti sa dni predlžujú a poludňajšia výška Slnka stúpa až do letného slnovratu," vysvetľujú odborníci proces, pri príležitosti ktorého každoročne organizujú Deň hvezdární a planetárií. Ako dodávajú, od jarnej rovnodennosti je odvodený aj dátum Veľkej noci, ktorá pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM