Barbara Dallosová Rôzne

Žiarski gymnazisti a ich tablá: Jedni stavili na retro, iní lepili fotky na poslednú chvíľu FOTO

Tablá študentov žiarskeho Gymnázia Milana Rúfusa už zdobia ulice mesta. Maturanti nám tiež prezradili, ako vznikali. Čo na tohtoročné výtvory hovoríte?

Ilustračný obrázok k článku Žiarski gymnazisti a ich tablá: Jedni stavili na retro, iní lepili fotky na poslednú chvíľu FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

K atmosfére májových námestí na Slovensku tradične patria maturitné tablá. Inak tomu nie je ani v Žiari. Študenti sa obvykle predbiehajú v originálnom spracovaní či umiestnení tabla. Žiarski gymnazisti tento rok zostali verní klasike a tablá štyroch maturitných tried nájdeme vo výkladoch lemujúcich centrum mesta.

V štýle veľkého Gatsbyho

Oktávania začali nad tým, ako bude vyzerať ich tablo, premýšľať už v marci. ,,Báli sme sa, že sa na ničom nezhodneme a začali sme v predstihu aj preto, aby sme to už potom nemuseli riešiť a nemali s tým počas maturitného stresu starosti," hovorí oktávanka Dominika Hrmová.

S tablom s názvom The Great Oktava korešpondujú aj fotky študentov. Dámy s retro účesmi zo začiatku minulého storočia a mladí muži s motýlikmi a trakmi akoby vystúpili z filmového spracovania svetoznámeho románu Francisa Scotta Fitzgeralda.

Ako hovorí Dominika, s nápadom prišli chlapci. ,,Pozerali sme rôzne návrhy a preberali to v triede ale ani jeden nebol taký, čo by nás všetkých oslovil. Nakoniec prišli chlapci s tým, že by sme to mohli dať v nejakom retro štýle. Také tablo na škole nemáme a že by bolo zaujímavé, keby sa v tom štýle aj pofotíme. Tak sme rozmýšľali, že z akých rokov by mohlo byť a zhodli sme sa na 20–30 rokoch. Inšpirovali sme sa filmom The Great Gatsby. To je vlastne aj téma nášho tabla „The Great Oktava“. Pozadie tabla je motív z tohto filmu," vysvetľuje Dominika.

Zhodli sa hneď na prvom návrhu

Menej času na tvorenie tabule, ktorá ma byť akousi rozlúčkou so stredoškolskými časmi, mali maturanti zo 4.B. Tí priznávajú, že tablo robili na poslednú chvíľu, s výsledkom sú ale spokojní.

,,Všetky triedy robili posledné úpravy na tablách a my sme si nejako neuvedomovali, že už máme len posledné dva či tri dni, aby sme nielen začali s tvorbou tabla, ale ho aj niekde zverejnili. Pravdupovediac, nikomu sa do toho nechcelo, pretože každý má svoje povinnosti," hovorí o rýchlokvasenom table študent Fedor Dúbravský.

Práve vďaka časovej tiesni sa však štvrtáci vyhli škriepkam a nezhodám a podľa Fedora sa zhodli hneď a prvom návrhu, ktorý spracovala jedna zo študentiek. ,,Potom sme počas jednej hodiny spravili nadpis a nejaké drobné grafické úpravy a hneď som volal do reklamnej agentúry, či by nám to vytlačili ešte v ten deň. V posledné školské ráno, skôr ako sme sa stretli s pánom primátorom v MsKC, sme so spolužiakmi nalepili fotky a definitívne uzavreli naše „starosti“ s tablom. Myslím si ale, že za naše tablo sa vôbec hanbiť nemusíme, i keď bolo robené na poslednú chvíľu," hodnotí Fedor.

Fotky tabiel našich gymnazistov si pozrite v našej fotogalérii!

Foto: Denis Poledník

Tablá žiarskych gymnazistov už visia v uliciach mesta
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM