Barbara Dallosová Rôzne

Žiarski hudobníci si trúfli na muziku zlatej éry: Fanúšikovia aj v Mexiku :)

Banda Americano začínala ako skromný projekt partie žiarskych hudobníkov, dnes hráva po kluboch a festivaloch v rôznych kútoch Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski hudobníci si trúfli na muziku zlatej éry: Fanúšikovia aj v Mexiku :)
Zdroj: archív Banda Americano

Ivan Kováč, Braňo Šťastný, Igor Haveta a Dušan Malý. Štyria dlhoroční muzikantskí kolegovia sa po pôsobení v iných kapelách rozhodli vytvoriť niečo nové. Tak pred piatimi rokmi vzniklo zoskupenie Banda Americano inšpirované hudobnými štýlmi Ameriky 50. rokov minulého storočia.

Čerstvo ocenení Zlatým klincom

Banda Americano si za svoje pôsobenie len prednedávnom zo City festu odniesla aj ocenenie Zlatý klinec, písali sme tu: Ocenení pred obrovským davom: Mená, ktoré vstúpili do žiarskej siene slávy, FOTO

Hudba je pre partiu Žiarčanov v prvom rade koníčkom, v civile sa za ,,amerikánskymi" muzikantmi skrývajú šéf teamu logistiky, člen Policajného zboru a zároveň mestský poslanec a podnikateľ v doprave a technik.

,,Zatiaľ interpretujeme väčšinou už upravené skladby velikánov zlatej muziky Ameriky 50.rokov alebo tiež súčasných muzikantov, ktorí stavajú na tomto odkaze, ale v budúcnosti nevylučujeme ani vlastné covery alebo dokonca tvorbu v duchu tejto muziky," vysvetľuje gitarista Dušan Malý.

Hoci naša regionálna hudobná scéna je na talenty bohatá, zoskupenie ako Banda Americano je na nej zrejme jedinou svojho druhu. Žiarčania si rýchlo získali priazeň aj za hranicami mesta a covery legendárnych javeových, swingových a rokenrolových hitov zaznievajú na rôznych akciách v rôznych kútoch Slovenska.

,,Hrávať chodíme všade, kde niekto chce vidieť a počuť presne to, čo robím. Či je to koncert, event, club, fest…," vysvetľuje Malý. Kapela podľa jeho slov vyslovene cieľovú skupinu nemá a hrá jednoducho pre radosť, avšak ak vidieť že sa publikum baví s nimi, je to hneď krajší pocit.

Fanklub z Mexika :)

Domáce publikum skloňujú hudobníci len v superlatívoch, a špeciálne to žiarske. Hoci tak trochu nechtiac, a najmä, omylom, prišli aj k niekoľkým fanúšikom z iného kontinentu. Môže za to názov kapely, ktorý sa nie vždy podarí uviesť v správnom znení.

,,Názov Banda Americano je len taká slovná skomolenina, málokedy nás tak uvedú, najčastejšie nás uvádzajú ako Bandos Americanos. Možno preto nám pribúdajú na Facebooku priatelia z Mexika," dodáva s úsmevom na záver Dušan Malý.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM