Martin Károly Iné športy

Žiarski karatisti bodovali v Budapešti

Karatisti z MŠK Žiar nad Hronom začali novú sezónu veľmi úspešne, keď sa im podarilo bodovať na významnom športovom podujatí, ktorým bol 14. ročník svetového pohára Budapest Open.

Podujatia sa zúčastnilo 108 klubov z 24 krajín (Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Anglicko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Maďarsko, Izrael, Kosovo, Lotyšsko, Macedónsko, Moldavsko, Holandsko, Palestína, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Švédsko, Ukrajina).

Súťaž bola vzhľadom na veľké množstvo súťažiacich rozdelená do dvoch súťažných dní. Prvý deň – 17.9.2011 boli na pláne seniorské a juniorské vekové kategórie. Tu nás zastupovali Michaela Ďurišová a Rastislav Štyriak. Úspešnejšia bola Michaela, keď sa jej podarilo vybojovať bronz v kategórii športový zápas junioriek nad 59 kg.

Druhý deň boli na rade žiacke a dorastenecké kategórie. Tu sme mali početnejšie zastúpenie.

Ako prví nastúpili najmladší členovia nášho pretekárskeho družstva a to Erik Sklenka a Natália Rajčanová. Erik nestačil v prvom kole na neskoršieho víťaza. Natália sa prebojovala až do štvrtého kola a len krôčik ju nakoniec delil od medaily.

V kategórii 10 – 11 ročných dievčat do 40 kg nastúpila Nina Jelžová, ktorá sa postupne prebojovala do semifinále. Tu po remíze nakoniec do finále postúpila aktívnejšia súperka, no Nina úspešne zabojovala s rumunskou pretekárkou o tretie miesto a bolo jasné, že ani druhý súťažný deň neskončí bez medaily.

V kategórii 10 – 11 ročných dievčat nad 40 kg nastúpili za nás Karolína Pivarčiová a Laura Beňová. Laura v prvom kole viedla, no súperka na konci zápasu skóre otočila, čím Lauru z neskorších bojov vyradila. Viac sa tu darilo Karolíne, ktorá našla premožiteľku až v semifinále. V boji o tretie miesto už nezaváhala a rozšírila našu zbierku medailí.

V kategórii 12 – 13 ročných dievčat do 43 kg nás zastupovala jedna z našich najskúsenejších pretekárok – Dominika Veisová. Trochu sme sa obávali prechodu do vyššej vekovej kategórie, no Dominika ziskom bronzovej medaily ukázala, že aj tu s ňou treba rátať.

V kategórii 12 – 13 ročných dievčat nad 50 kg za nás nastúpili Martina Tatárová a Lenka Brodzianska. Martina je našou najskúsenejšou pretekárkou a preto sme do nej vkladali najväčšie nádeje. Martina postupne zdolávala svoje súperky, až sa v semifinále stretla s výbornou českou reprezentantkou. Ich posledný súboj na Grand Prix Hradec Králové nedopadol podľa našich želaní a tak Martina mala šancu prehru oplatiť. Vysoká koncentrácia na zápas nakoniec Martine priniesla jednoznačné víťazstvo. Vo finále Martina opäť zažiarila a vybojovala si zlato. Menej skúsená Lenka je nováčikom v našom družstve, no jej tretie miesto z posledných majstrovstiev republiky svedčí o jej rýchlom napredovaní. Lenke sa podarilo zabodovať aj tu, keď prešla úvodnými kolami a len jedno víťazstvo nás delilo od „žiarskeho“ finále. Lenke sa nakoniec podarilo v boji o tretie miesto zvíťaziť.

Posledným štartujúcim bol Michal Výrostko v kategórii 12 – 13 ročných chlapcov do 45 kg. V preplnenej kategórii sa Michal postupne prebojoval do štvrtého kola, tu však už zaúradovalo vyčerpanie a Michal tesným výsledkom prehral. Keďže jeho súper následne tiež prehral, nepotiahol Michala do repasáže o tretie miesto.

Medailový zisk jedno zlato a päť bronzov pri jedenástich pretekároch svedčí o vysokej úspešnosti našich pretekárov a snáď je predzvesťou opäť úspešnej sezóny. Pretekárom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

Ľubomír Striežovský

Karate Budapest
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM